Welke mogelijkheden zijn er om zelf melkkefir te maken ?

Ontdek 2 manieren om melkkefir te maken

Melkkefir kan gemaakt worden van 2 culturen – een kefircultuur genaamd “melkkefirkorrels” of  “kefir ferment“.

1. Levende melkkefirkorrels ook wel kefirplantje of yoghurtbloempje genoemd. Vers product, de kefirkorrels vermenigvuldigen zich.
2. Kefir ferment, poedervormige substantie dewelke je slechts 1 of een beperkt aantal keren kan hergebruiken. Het kefir ferment zal zich niet vermenigvuldigen.

Wat zijn melkkefirkorrels ?

Melkkefirkorrels bestaan uit polysachariden, waarvan de primaire kefiran is. Binnen deze matrix van polysachariden bestaan ​​zowel bacteriën als gisten die in symbiose met elkaar bestaan. Kefirkorrels voelen gelatineus aan en lijken in vorm op bloemkooltjes. De bacteriën en gistsamenstelling van melkkefirkorrels neigen te variëren afhankelijk van hun oorsprong en hun kweekomgeving. Met andere woorden, waar de kefirkorrels vandaan komen, kan de samenstelling van de micro-organismen in de melkkefirkorrels beïnvloeden.

Waar komen melkkefirkorrels vandaan ?

Dit is een veel voorkomende vraag die de moeite waard is om te bestuderen. De meeste bronnen zijn het erover eens dat de kefirbloempjes of kefirkorrels ergens in de buurt van het Kaukasusgebergte hun oorsprong vonden. Hoewel de oorsprong van melkkefirkorrels redelijk in mysterie gehuld lijkt, is er één ding duidelijk: melkkefirkorrels moeten worden verkregen. Alle bestaande kefirkorrels zijn van generatie op generatie doorgegeven. Je kunt dus melkkefirkorrels vermenigvuldigen (groeien) en zo de cultuur doorgeven aan iemand anders.

Waar de echte melkkefirkorrels verkrijgen of kopen ?

Vaak is de gemakkelijkste manier om verse kefirkorrels te krijgen van een vriend of kennis die reeds thuis kefir maakt. Verse levende kefirkorrels kunnen ook online gekocht worden, maar moeten snel na verpakking verzonden worden en direct bij aankomst op verse melk gezet worden, anders kunnen ze uit balans geraken en zelfs sterven door een gebrek aan voeding.

Kan je kefir maken zonder melkkefirkorrels ?

Ja, kan dat! Met Kefir ferment

Melkkefir kan ook gemaakt worden van een poedermengsel van bacteriën die melkkefir nabootsen. Deze poedervormige starter of ook wel kefir ferment genoemd zal indien gekweekt op zuivelmelk een vergelijkbaar melkkefir geven (smaak, textuur zijn vergelijkbaar met melkkefir gemaakt met de echte melkkefirkorrels). Toch bevat deze kefir niet dezelfde eigenschappen, bevat minder probiotica.

Nu, je beide varianten kent, kan je bepalen welke Kefircultuur geschikt is voor u. Het kiezen van de juiste kefircultuur moet gebaseerd zijn op uw eigen persoonlijke behoeften. Als uw voorkeur uitgaat naar een eenvoudig gekweekt zuiveldrank dat slechts enkele bacteriën bevat, is het kefir ferment misschien iets voor u. Als u daarentegen liever melkkefir maakt van de volle lading bacteriën en gisten, , is het kopen van verse melkkefirkorrels een betere optie. Als je slechts af en toe melkkefir wil maken, is het misschien een betere optie om kefir ferment te kiezen.

Als je elke dag een verse partij melkkefir wenst te maken, zijn de melkkefirkorrels de beste optie. Ten slotte, als je alleen kefir voor een korte tijd wenst te maken, is kefir ferment wellicht de handigste optie.

 

Dit vind je misschien ook leuk...