Wat is Waterkefir?

Wat is Waterkefir ?

 

Waterkefir wordt gemaakt met waterkefirkorrels, ook bekend als suikergranen, tibicos of Japanse waterkristallen. De kefirkorrels vormen een cultuur van verschillende stammen van bacteriën en gisten, samengehouden in een polysaccharide matrix door de bacteriën. De symbiotische relatie van de microben produceert een stabiel groeiende cultuur. De gezonde bacteriën voeden zich met de suiker, waarbij een gefermenteerd koolzuurhoudende probiotische drank ontstaat.

Er zijn twee soorten kefirkorrels: melkkefirkorrels en waterkefirkorrels. Melkkefir wordt gemaakt met melk. Melkkefir is vergelijkbaar met waterkefir. Melkkefirkorrels zijn wit en slijmerige, daarentegen zijn Waterkefirkorrels doorzichtig en meer korrelig van structuur. Melkkefirkorrels voeden zich met de lactose in de melk, terwijl waterkefirkorrels zich voeden met suiker. Beide danken bevatten een hoge concentraties van probiotica.

Gezondheidsvoordelen van WaterKefir

 

De voordelen voor de gezondheid van de consumptie van waterkefir zijn eindeloos. Zij zijn een natuurlijke leverancier van probiotica. Probiotica wil letterlijk zeggen “Ter bevordering van het leven”. Antibiotica is het tegenovergesteld en hebben tot doel het doden van de slechte bacteriën. Bepaalde slechte bacteriën kunnen leiden tot vele ziekten waarvan sommige schimmels, schimmelinfecties, indigestie, obesitas, prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, huidziekten, enz. Door het drinken van waterkefir help je balans te brengen aan uw darmflora. Je darmen en de bacteriën in je darmen zijn van grote invloed op je immuunsysteem en je mentale en emotionele gezondheid. Probiotica houden je darmen in topconditie. Veel mensen nemen dagelijks een probiotisch supplement, maar ik heb liever waterkefir. Het is veel lekkerder en op langere termijn goedkoper. Een ander voordeel van waterkefir is dat mensen die geen zuivel willen consumeren of een veganistisch dieet volgen, toch de levende probiotica kunnen opnemen.

Waterkefirkorrels

Waterkefirkorrels

Hoe WaterKefir maken ?

Waterkefir is super eenvoudig en leuk om te maken.

Benodigdheden:

 • Plastic zeef
 • Plastic of houten lepel
 • Maatbeker
 • Weckglas of glazen pot

Ingrediënten die nodig zijn:

 • Gefilterd water (vrij van chemische elementen, zoals chloor en fluoride) of bronwater
 • Waterkefirkorrels
 • Biologische rietsuiker
 • Gedroogd fruit (abrikozen, vijgen en rozijnen)
 • Organische citroen (optioneel)

Opmerkingen:

 • Het is zeer belangrijk dat u geen metalen voorwerpen gebruikt bij het hanteren van de levende waterkefirkorrels.
 • Gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater (tapwater) omdat er chemische stoffen, zoals chloor en fluoride kunnen inzitten. Deze chemische stoffen kunnen de kefirkorrels doden. Deze chemische stoffen dienen uiteindelijk ook om de bacteriën te doden, goed of slecht.
 • Zorg ervoor dat de gedroogde vruchten geen zwaveldioxide bevatten. Veel conventionele merken voegen deze chemische stof toe om het fruit er langere mooi te laten uitzien.

Waterkefir Recept

Instructie voor het maken van 1 liter waterkefir

 • 1 liter water, mineraal of bronwater
 • 100 gram suiker, rietsuiker (3 tot 4 eetlepels)
 • Een paar stukken gedroogd fruit, biologisch
 • Een 1/2 citroen, biologisch

Bereiding van waterkefir

Doe eerst de suiker in de pot en giet vervolgens het water in de pot, roer het geheel goed om zodat er geen suiker op de bodem blijft liggen, de suiker moet goed opgelost zijn. Met kan ook de suiker oplossen in een klein kopje heet water. Het water moet op kamertemperatuur zijn, dus tussen de 18 -25 Celsius. Koud water zal het fermentatieproces vertragen of zelfs stoppen. Vervolgens voeg je rest van de ingrediënten toe, waterkefirkorrels, gedroogd fruit en citroen. Andere recepten met waterkefir zijn mogelijk. Op het internet circuleren veel recepten met waterkefir. Als je Engels kan, zal je zeker honderden recepten vinden met waterkefir.  Nu, zet de pot op een lichte en warme plaats, bijvoorbeeld ergens in de keuken. Dek de pot af met een doek of deksel. Waterkefir kan je op twee manieren laten gisten, onder gesloten deksel of een open gisting, beide zijn mogelijk. Opletten, brouw je waterkefir onder gesloten deksel, zorg dan voor voldoende vrije ruimte +/-1/4 van de pot laat je leeg. Anders heb je kans dat de pot gaat exploderen door de druk die ontstaat tijdens de gisting.

Het brouwen duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen, je mag tussentijds het mengsel roeren. Als de bereiding klaar is. Ga je alles door een zeef gieten, kip het geheel boven een kom leeg in de zeef. De citroen pers je uit in de drank. De kefir is klaar om te drinken. Je kan de drank voor een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kan nu starten met een nieuwe bereiding, het is niet nodige de kefirkorrels te spoelen, het mag, maar ik raad het af. Omdat leidingwater of tapwater chloor bevat, als je met flessenwater gaat spoelen, OK.

Je zal vlug merken dat de waterkefirkorrels snel groeien, gooi deze waterkefirkorrels niet weg. Gebruik ze voor een tweede pot op te starten of geef ze aan vrienden. Waterkefirkorrels zijn moeilijk te vinden, daarom alleen is het zonde ze weg te gooien.

Waterkefir is beter drinkbaar dan melkkefir. Waterkefir smaakt best wanneer het gekoeld gedronken wordt. Drink dagelijks waterkefir in plaats van de kunstmatige gezoete frisdranken. Waterkefir kan je bereiden naar eigen smaak, waterkefir drinken biedt alleen maar voordelen.

Waterkefir startpakket kopen

Thuis waterkefir maken is snel, eenvoudig, goedkoop en heerlijk. Het is een lichte, sprankelende probiotische drank die een eenvoudige vervanging is voor koolzuurhoudende frisdrank. Wanneer je waterkefirkorrels koopt, zullen ze voor onbepaalde tijd voor je waterkefir maken. Volg de meegeleverde instructies om te genieten van zelfgemaakte probiotische drankjes.

Waterkefir – startkit bevat:

 • Zakje biologische waterkefirkorrels van 15 gram, vers
 • Recept
 • Set van 4 bolzeven
 • Donkere rietsuiker 500 gram
 • Zelfklevende temperatuurstrip

 Volg de instructies om je eigen koolzuurhoudende, probiotische frisdrank te maken in je favoriete smaken. Leer hoe u uw eigen waterkefir kunt maken, de beste suiker voor waterkefir, hoe u de tweede gisting van waterkefir kunt brouwen en hoe u deze veilig kunt bottelen. Zelfgemaakte waterkefir, ook bekend als tibicos, verschilt van melkkefirkorrels doordat het niet naar thee smaakt en geen cafeïne bevat, in tegenstelling tot kombucha. De waterkefir kit bevat geen flessen of potten. Om in te brouwen, raden we aan om grote glazen potten met brede opening te gebruiken.

Koop nu Waterkefir startpakket 

Dit vind je misschien ook leuk...