Welke pot kopen voor kombucha te maken?

Welke pot gebruiken om kombucha te maken?

glazen pot van 4,5 liter om kombucha te maken

glazen pot van 4,5 liter om kombucha te maken

Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een pot die het beste bij uw Kombucha SCOBY past. Het materiaal van de pot, de grootte van de opening en de inhoud van de pot zijn allemaal belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een goede pot.

Je hebt een aantal opties als het gaat om het materiaal van de pot. Bovenal moet de pot voedselveilig zijn en bestendig tegen zuur.

Plastieken pot

Als je toch plastic wil gebruiken, gebruik dan een pot die veilig is voor het brouwen van wijn. Wijn is ietwat zuur, dus de kunststoffen die bij de wijnbereiding worden gebruikt, moeten hun werk goed doen. Goedkope kunststoffen moeten worden vermeden, omdat ze gemakkelijk hun chemicaliën in uw kombucha afgeven.

Glazen pot

Dit is de AANBEVOLEN optie. Glas is gemakkelijk schoon te maken en en bevat geen chemische elementen. Er zijn allerlei leuke vormen en maten waarmee je kan brouwen, zelfs degenen die zijn uitgerust voor continu brouwen. Tevens krijg je alle leuke dingen te zien die er tijdens de fermentatie in de pot gebeuren!

RVS of roestvrij staal

Ook een goede optie. Deze potten of vatten kunnen iets duurder zijn, maar zijn veilig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken. Aanbevolen als je meer dan 3 liter kombucha per keer wil maken, omdat RVS lichter is dan een glazen pot.

Eiken vat

Zoals bij het maken van wijn kan je ook kombucha maken in een eiken vat. Het geeft een uniek smaakprofiel aan uw brouwsel, terwijl het er ook echt cool uitziet. Er zijn allerhande eiken vaten in de handel waarmee je kan experimenteren.


De ideale kombucha pot kan je kopen bij de Kefirshop.eu. Zie bovenstaande foto. Met deze Kombucha pot kan je 4,5 liter kombucha maken per keer, de pot bevat ook een handig kraantje en een krijtvlak. In onze winkel kan je alle benodigdheden kopen die je nodig hebt om kombucha te maken. Ook hebben we voldoende keuze in verschillende soorten potten die je kan gebruiken bij het brouwen van kombucha.


Welke maat pot moet ik gebruiken om kombucha te brouwen?

De grootte van de pot die je gebruikt om kombucha te brouwen, hangt helemaal af van hoeveel kombucha je wilt en hoe veel je het gaat drinken. Elke maat van pot kan worden gebruikt zolang de ingrediëntenverhoudingen correct blijven, maar de meeste thuisbrouwers gebruiken een pot van 2 liter. Onthoud dat het brouwen van 1 batch kombucha ongeveer twee weken duurt. Dus welke maat je ook gebruikt, het zou genoeg kombucha moeten maken voor minstens twee weken. Zo heb je altijd te drinken, want als je bijna op bent, is een nieuw brouwsel bijna klaar. Een laatste ding om te onthouden wat betreft de grootte van het brouwvat, is dat je na elk brouwsel een paar kopjes kombucha opzij moet zetten om als starterthee te gebruiken voor de volgende batch.

De grootte van de pot die je gebruikt, is van invloed op de hoeveelheid kombucha die je maakt, maar de vorm van de pot die je gebruikt, is van invloed op hoe snel deze gemaakt zal worden. Dat komt omdat hoe groter het oppervlak van je kombuchapot, hoe sneller de kombucha gaat fermenteren. Dit komt omdat meer oppervlakte meer zuurstof toelaat om binnen te dringen en de bacteriën en gisten te stimuleren. Dit betekent dat een hoge, smalle pot langzamer gaat fermenteren dan een korte en brede pot. Alle potten die in dit artikel worden aanbevolen, hebben een goede oppervlakte voor hun grootte. Maar als je iets gaat gebruiken dat je al in huis hebt, zorg er dan voor dat het niet een te kleine opening heeft, anders zal je kombucha niet goed fermenteren.

Hoe u uw pot kunt bedekken om schimmel te voorkomen

Tijdens de 1e gisting moet je brouwpot bedekt zijn met een soort ademende stof zodat er geen vliegen of andere insecten in kunnen komen. Sluit uw pot echter niet af met een luchtdicht deksel. Een luchtdicht deksel voorkomt dat er zuurstof binnendringt, wat de SCOBY doodt en/of gevaarlijke druk opbouwt. Wat ik altijd deed om mijn brouwsels te bedekken, is een oud T-shirt van 100% katoen in cirkels snijden en het met een rubberen band over de opening van de pot bevestigen. Maar de recente set glazen potten die ik kocht, werd geleverd met afdekkingen, dus die gebruik ik nu.

Een paar andere dingen die je kunt gebruiken om je pot te bedekken zijn:

    • Koffiefilters
    • Strak geweven theedoeken
    • Mousseline doeken
    • Keukenpapier

Continue brouwvaten voor het brouwen van kombucha

Als je veel kombucha gaat brouwen, kan een continu brouwvat een goede investering zijn. Het verschil tussen een gewone kan en een continubrouwvat is dat een continubrouwsel een kraantje heeft. Een schenktuit maakt het brouwen veel gemakkelijker, want als je brouwsel klaar is, hoef je niet te proberen een zware glazen kan van 5 liter op te tillen om het eruit te gieten. Geen overheveling, geen etikettering, u hoeft uw SCOBY niet eens aan te raken. Het enige wat je hoeft te doen als je brouwsel klaar is, is het leegmaken via de kraan en een paar kopjes thee achterlaten als voorgerecht voor de volgende batch. Een continu brouwvat is een van de beste investeringen die kombucha thuisbrouwers kunnen doen om het brouwen van kombucha gemakkelijker te maken. Het enige dat je er misschien van weerhoudt om er een te kopen, is dat ze een stuk duurder zijn dan een normale glazen pot.

Mijn favoriete continubrouwvat is de dispenser van 4.5 liter. Ik ben dol op deze pot omdat je er heel veel kombucha mee kunt maken, een roestvrijstalen kraan heeft en supergoedkoop is. Als je niet de volle 4 liter kombucha wilt brouwen, kun je hem gewoon vullen tot de hoeveelheid die je wilt.

Hoe maak je een Kombucha-pot schoon?

Sommige mensen kiezen ervoor om hun kombucha-pot na elke paar brouwbeurten schoon te maken, maar dit is echt niet nodig, want als je kombucha goed wordt gemaakt, zouden de zuren erin moeten voorkomen dat vreemde bacteriën zich toch ontwikkelen. Als je toch schimmel krijgt in je kombucha of op je SCOBY, moet je de SCOBY, alle vloeistof die ermee is aangeraakt, weggooien en alle potten waarin het zat goed schoonmaken! Zodra de thee en SCOBY zijn weggegooid of opzijgezet en de pot leeg is, wast u deze grondig met water en zeep zoals u uw afwas zou doen. Zodra de pot is schoongemaakt met zeep en gespoeld, voeg je een paar scheutjes gedestilleerde/gepasteuriseerde witte azijn toe (rauwe azijn heeft zijn eigen bacterieculturen die ons brouwsel zullen besmetten) en draai het rond om de hele binnenkant van de pot te bedekken.


Hopelijk kan dit artikel je helpen bij het nemen van de beslissing welke kombuchapot je moet kopen. Als je een beginnende brouwer bent en nog steeds in de war bent, raad ik aan om het simpel te houden en gewoon een glazen pot van 2 liter te gebruiken. Van daaruit kun je meer potten kopen om de hoeveelheid kombucha die je maakt te vergroten of een continu brouwvat kopen om het brouwen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als je een meer doorgewinterde kombucha brouwer bent, wil je misschien het brouwen van roestvrijstalen of eikenhouten vaten eens proberen, aangezien een van de leukste onderdelen van het thuis brouwen van kombucha het experimenteren met nieuwe technieken is.

Welke pot je ook kiest, ik wens je veel succes en brouwplezier!

Als je meer wilt weten over kombucha, hoe het verband houdt met je gezondheid en zelfs hoe je het zelf kunt brouwen, kijk dan op de rest van mijn website!

Dit vind je misschien ook leuk...