Wat is kombucha? De ultieme kombucha gids!
Wat is kombucha en hoe maak je komboecha?
Ben je al bekend met kombucha? Laten we eerlijk zijn, kombucha is nauwelijks bekend. Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt met gezoete thee. De laatste jaren is kombucha wel meer actueel, met kant-en-klare flessen kombucha en veel meer informatie over hoe kombucha te brouwen.
Hoe zelf kombucha maken?
Ingrediënten om kombucha thee te maken
Kombucha is een gefermenteerde thee gemaakt van vijf simpele ingrediënten: water, thee, suiker, bacteriën en gist. De kombuchazwam bestaat uit een symbiotische kolonie van bacteriën en gist (ook bekend als SCOBY), kombucha wordt gemaakt door de kolonie toe te voegen aan thee gebrouwen met suiker en deze mix dan meerdere dagen te laten fermenteren. De SCOBY eet het grootste deel van de suiker in de thee en transformeert het in een koolzuurhoudende, zoetzure, gefermenteerde drank met weinig calorieën en suiker.
Het belangrijkste ingrediënt? Kombuchathee, maar niet zomaar een thee!
Thee (gemaakt van bladeren van de theeplant Camellia sinensis) is een belangrijk ingrediënt voor de groei en gezondheid van een SCOBY. De voedingsstoffen in theebladeren (zoals stikstof, cafeïne en theanine) in combinatie met suiker voeden de kombucha zodat deze blijft gedijen. Als je wenst dat je SCOBY gezond blijft en je kombucha lekker smaakt, is het belangrijk om de juiste thee te kiezen.
Zet thee van echte theebladeren
Gebruik pure zwarte, groene, witte of oolong thee voor het brouwen van kombucha. Je krijgt de schoonste smaak en de meeste impact van de voedingsstoffen uit de bladeren van de Camellia sinensis of theeplant. Je kunt zelfs verschillende theebladeren samenvoegen om verschillende smaakprofielen te creëren. Gebruik geen geurende of gearomatiseerde thee; de chemische verbindingen die in het smaakproces worden gebruikt, kunnen de groei van je kombucha SCOBY negatief beïnvloeden.
Vermijd kruidenthee!
Gebruik geen kruiden zoals pepermunt of kamille als theebasis. Kruiden kunnen niet de voedingsstoffen leveren die nodig zijn om je kombuchazwam (SCOBY) te voeden. Kruiden kunnen ook natuurlijke oliën bevatten, die antibacteriële eigenschappen kunnen bevatten, die de bacteriële component van de kombucha SCOBY kunnen schaden of verstoren.
Gebruik biologische thee
Gebruik bij voorkeur biologische thee. Wist je dat de allereerste keer dat theebladeren worden gewassen, ze in heet water worden gezet? Als de theeblaadjes bedekt zijn met pesticiden, komen die chemicaliën in je brouwsel terecht. Dezelfde chemicaliën kunnen het fermentatieproces remmen en kunnen uiteindelijk uw kombucha SCOBY doden.
Hoe wordt kombucha gemaakt?
Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die heerlijke kombucha bottelen, dus het is gemakkelijk genoeg om kombucha te kopen in de plaatselijke supermarkt. Maar het is vrij eenvoudig om kombucha thuis te maken, het is zoals je eigen bier te brouwen. Er zijn veel online instructies die stapsgewijze uitleg geven over het brouwproces en we raden aan om één van deze te volgen voor alle details.
Zelf kombucha maken
1. Kombucha SCOBY
Elke kombucha heeft een SCOBY- of startercultuur nodig, ook wel een ‘moederzwam’ of ’theezwam’ genoemd. Je kan de kombucha SCOBY in de buurt kopen of je kan een kombucha starterskit bestellen bij een vertrouwde online winkel, zoals de KefirShop.eu.
2. Gebruik de juiste kombuchathee
Zet zwarte, groene, witte of oolong thee (of een combinatie) en maak het zoet met de juiste hoeveelheid kristalsuiker (witte suiker of lichte rietsuiker). De suiker en thee zorgen voor de brandstof die nodig is om het fermentatieproces te voeden. Koop hier thee om kombucha te maken.
3. Voeg de kombucha en startersvloeistof toe
Zodra de gezoete thee is gebrouwen en volledig afgekoeld is, voegt je de SCOBY toe. Maak het vervolgens af met een beetje al gebrouwen kombucha drank, hetzij van een eerdere gisting of van een fles. Het zuur in de starter helpt de kombucha de juiste omgeving te creëren die het fermentatieproces nodig heeft.
4. Het brouwproces
Hier gebeurt de magie. Laat het mengsel 1 tot 3 weken bij kamertemperatuur staan om het fermentatieproces te starten. De gist in de SCOBY zet de suiker om in alcohol en bacteriën zetten de alcohol om in azijn. Als de drank smaakt naar een mooie balans tussen zoet en zuur, ga dan verder met bottelen.
5. KOMBUCHA afvullen op de fles
Zeef de gefermenteerde thee, gebruik een trechter om de drank in fles te gieten. U kan de thee in de koelkast bewaren of onmiddellijk consumeren. Je kan de gefermenteerde thee op de fles nog een paar dagen op kamertemperatuur laten fermenteren. Dit voegt nog meer zure smaak toe aan het brouwsel.
6. Bubbeltjes maken
Je kan de smaak en het bruisen van je kombucha versterken door gedroogd fruit (zoals veenbessen of abrikozen) toe te voegen aan de fles. De suikers in gedroogd fruit zullen als voedselbron dienen voor de overgebleven gist in de kombucha om je drank te carboniseren. Zorg ervoor dat je de fles afsluit als je bruis wilt.
7. Draag zorg voor je kombucha
Start een nieuw batch op, plaats de kombucha SCOBY over naar een vers partij gezoete thee of bewaar de SCOBY in de koelkast in een afgesloten pot samen met wat kombucha starter. De SCOBY zal in de koelkast blijven totdat u klaar bent om hem te gebruiken voor uw volgende batch kombucha.
Tot slot,
Kombucha is een verfrissende gist die op elk moment van de dag kan worden genoten als vervanging voor suikerrijke frisdranken. Kombucha biedt ook tal van gezondheidsvoordelen als het consequent in de loop van de tijd wordt gedronken; het is bekend dat het de energie stimuleert, de spijsvertering bevordert, de homeostase in evenwicht brengt en gezonde darmbacteriën ondersteunt. Sinds we een voorliefde voor Kombucha hebben gekregen, zijn we gefascineerd door deze gefermenteerde drank, en deze ‘fascinatie’ heeft ons ertoe gebracht een bedrijf op te bouwen rond het verkopen van een product waarvan we er voortdurend naar streven om zo gezond, universeel en duurzaam mogelijk te zijn.