Wat zijn probiotica?
Kefir heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan probiotica
Wat zijn probiotica ?
De levende culturen in yoghurt worden probiotica genoemd omdat ze de spijsvertering ondersteunen en voedzaam zijn. Wanneer nuttige bacteriën worden ingenomen om de gezondheid te verbeteren, worden ze beschouwd als probiotica. In wezen is yoghurt het product van deze nuttige bacteriën die de melk ferment en verandert in zuur voedsel dat langer houdbaar blijft dan melk. In het fermentatieproces wordt de melk een soort medicijn vol met goede bacteriën. Deze micro-organismen zijn bepalend voor een goede maag-darmwerking en het versterken van het immuunsysteem.
Hoe probiotica of levende goede bacteriën innemen?
Zelfgemaakte yoghurt bevat meerdere probiotica stammen. Er zijn verschillende manieren om deze gezonde yoghurt zelf te maken. Je kan een portie vooraf gemaakte yoghurt, een specifieke mix van gedroogde bacteriën of een probiotisch yoghurt ferment gebruiken.
Een traditionele yoghurtstarter is een zorgvuldig uitgebalanceerde mix van bacteriën die de lactose in dierlijke melk omzet. Deze bacteriën zetten de lactose om in melkzuur, wat de eiwitstructuur van de melk verandert, waardoor een unieke, pittige smaak en een dikkere, romige textuur ontstaat. En hier is waarom je thuis echte yoghurt moet maken. Dierlijke melkyoghurt wordt geproduceerd met een yoghurt ferment of starter genoemd die bestaat uit Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus bacteriën.
Yoghurt fermenten zijn zorgvuldig uitgebalanceerd zodat de stammen samenwerken, maar verschillende combinaties van deze bacteriën produceren verschillende soorten yoghurt. Afhankelijk van de gisting en de tijd kan de karakteristieke pittige smaak van zelfgemaakte yoghurt variëren van licht zuur tot zeer zuur, en de textuur kan variëren van drinkbaar tot dik.
Er zijn ook andere factoren die invloed hebben op het uiteindelijk resultaat: het type en de kwaliteit van de melk die je gebruikt. Yoghurt met geitenmelk en yoghurt met rauwe melk zijn lekkerder dan gepasteuriseerde yoghurt van koemelk. In yoghurt op zuivelbasis voeden de bacteriën zich tijdens de fermentatie met de lactose van de melk.