Hoe melkkefirkorrels activeren?

Hoe melkkefirkorrels activeren na een rustpauze

melkkefir-kopen-bestellen

Kefir kopen – Kefir bestellen

Melkkefirkorrels zijn heel flexibel en kunnen na een periode van inactiviteit terug herleven. Er zijn vele redenen waarom je melkkefirkorrels terug moet activeren. Misschien heb je ze voor een maand of 2 in de koelkast bewaard. Of misschien omdat je de kefirkorrels per post ontving. Misschien had je de kefirkorrels gedroogd om ze langer te kunnen bewaren. De stappen om de kefirkorrels te doen herleven variëren afhankelijk van de status van de kefirkorrels.

Melkkefirkorrels die werden bewaard in de koelkast of per post ontving

Instructie:

  1. Plaats een plastieke bolzeef boven een kom. Giet de inhoud van pot (kefirkorrels en melk) in de zeef, in geval dat je ze in een zakje ontving, schud je de volledig inhoud van het zakje leeg boven de bolzeef.
  2. Spoel de kefirkorrels af met (koud) tot lauw stromend water, bij voorkeur niet-gechloreerd water.
  3. Doe de kefirkorrels in een glazen pot en voeg er voldoende verse melk aan toe. In het begin kan je een kleinere hoeveelheid melk gebruiken, omwille dat de kefirkorrels nog niet actief zijn.
  4. Dek de pot af, sluit de pot nooit hermetisch af. Tijdens het fermentatieproces moet het gas kunnen ontsnappen.
  5. Plaats de pot weg op een veilige plaats en op kamertemperatuur. Ideaal is 20-22°C. Opletten met hoge temperaturen, hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de gisting zal gebeuren, dus hoe sneller je de melk dient te vervangen. Ik raad zelfs aan om bij temperaturen hoger dan 30°C, de kefirkorrels in de koelkast te bewaren. In de zomer raad ik tevens aan om wat meer melk te gebruiken (min. Verhouding = 1/10 -> 1/15 (kefirkorrels/melk)). Opgelet: kefirkorrels kunnen sterven al ze lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld (+30C°).
  6. Controleer regelmatig of er een teken van activiteit is.
  7. Vervang dagelijks de melk (om de 24 uur). Spoel de kefirkorrels af en zet ze op verse melk.
  8. Herhaal de bovenste stappen voor 2 tot 10 dagen. Merk je dat de kefirkorrels de melk beginnen te vergisten = verdikking van de melk. De eerste dagen kan de kefir vies smaken en tevens kan de geur soms onaangenaam zijn, elke dag zou de smaak en geur moeten verbeteren. De periode van herstel is afhankelijk van de periode van inactiviteit en de manier waarop de kefirkorrels bewaard zijn geweest. Na de herstelperiode moeten de kefirkorrels weer sponsachtige en wit (geelwit) zijn. De smaak weer zurig en gistachtig.
  9. Nadat de kefirkorrels geactiveerd zijn, kan je de normale instructie gebruiken.

In geval van het her activeren van gedroogde melkkefirkorrels

Plaats de kefirkorrels enkele uren op niet-gechloreerd water of melk. Zodat de kefirkorrels vocht kunnen opnemen. Spoel ze daarna grondig af. Je kan nu de bovenstaande stappen gebruiken om verder te gaan. Gedroogde melkkefirkorrels zien er klein en geelachtig uit, ze zijn hard en zeer broos.

Dit vind je misschien ook leuk...