Alles over melkkefirkorrels: Zelf melkkefir maken; en waar kefir kopen?

Zelf melkkefir maken

Wat zijn melkkefirkorrels?

Melkkefirkorrels zijn kleine geleiachtige witte bolletjes die worden gebruikt om melkkefir te maken. Visueel hebben ze de vorm van kleine bloemkolen die bij elkaar geclusterd zijn. Deze vreemde kleine clusters herbergen een waar oerwoud van bacteriën en gisten die gunstig zijn voor de mens. Wanneer je de kefirkorrels met melk mengt, worden ze geactiveerd om kefir te maken. Deze gefermenteerde melk is romig, pittig en licht sprankelend. Bovendien zit het vol met probiotica en zou het veel gezondheidsvoordelen hebben. Zodra de kefir is gemaakt, kunnen de korrels worden verzameld en teruggeplaatst in verse melk. En daar gaan we voor nieuwe kefir!

Waar komen kefirkorrels vandaan?

Van melkkefirkorrels wordt gezegd dat ze een paar duizend jaar geleden zijn ontstaan ​​in de bergen van de Kaukasus. Nomadische volkeren gebruikten kefirkorrels om melk lang te bewaren, lang voordat er koeling kwam. Kefir werd daar geconsumeerd vanwege de voordelen en de deugden van een lang leven. Door de jaren heen hebben kefirkorrels zich over de hele wereld verspreid. Daarom zijn de kefirkorrels die we tegenwoordig gebruiken afstammelingen van de Kaukasus! Het verhaal van de oorsprong van melkkefir is fascinerend.

Waar vind je kefirkorrels?

Je hebt twee opties:

 1. Je vindt de kefirkorrels bij vrienden of kennissen.
 2. Koop de kefirkorrels online.

Terwijl melkkefirkorrels zich vermenigvuldigen als ze goed worden verzorgd, is er rond deze fermentatie een cultuur van delen ontstaan. Mensen met te veel kefir bieden ze vaak aan hun vrienden en familie aan. Dus, als je een vriend hebt met kefirkorrels van goede kwaliteit, vraag dan of hij of zij deze met je wil delen! U kunt ook kefirkorrels van hoge kwaliteit kopen in onze online winkel. De kwaliteit van onze kefirkorrels is gegarandeerd en ze worden geleverd met activeringsinstructies en recepten.

Hoe melkkefirkorrels activeren na een rustpauze?

Melkkefirkorrels zijn heel flexibel en kunnen na een periode van inactiviteit terug herleven. Er zijn vele redenen waarom je melkkefirkorrels terug moet activeren. Misschien heb je ze voor een maand of 2 in de koelkast bewaard. Of misschien omdat je de kefirkorrels per post ontving. Misschien had je de kefirkorrels gedroogd om ze langer te kunnen bewaren. De stappen om de kefirkorrels te doen herleven variëren afhankelijk van de status van de kefirkorrels.

melkkefir-kopen-bestellen

Melkkefir recept

Instructie:

 1. Plaats een plastieke bolzeef boven een kom. Giet de inhoud van pot (kefirkorrels en melk) in de zeef, in geval dat je ze in een zakje ontving, schud je de volledig inhoud van het zakje leeg boven de bolzeef.
 2. Spoel de kefirkorrels af met (koud) tot lauw stromend water, bij voorkeur niet-gechloreerd water.
 3. Doe de kefirkorrels in een glazen pot en voeg er voldoende verse melk aan toe. In het begin kan je een kleinere hoeveelheid melk gebruiken, omwille dat de kefirkorrels nog niet actief zijn.
 4. Dek de pot af, sluit de pot nooit hermetisch af. Tijdens het fermentatieproces moet het gas kunnen ontsnappen.
 5. Plaats de pot weg op een veilige plaats en op kamertemperatuur. Ideaal is 20-22°C. Opletten met hoge temperaturen, hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de gisting zal gebeuren, dus hoe sneller je de melk dient te vervangen. Ik raad zelfs aan om bij temperaturen hoger dan 30°C, de kefirkorrels in de koelkast te bewaren. In de zomer raad ik tevens aan om wat meer melk te gebruiken (min. Verhouding = 1/10 -> 1/15 (kefirkorrels/melk)). Opgelet: kefirkorrels kunnen sterven al ze lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld (+30C°).
 6. Controleer regelmatig of er een teken van activiteit is.
 7. Vervang dagelijks de melk (om de 24 uur). Spoel de kefirkorrels af en zet ze op verse melk.
 8. Herhaal de bovenste stappen voor 2 tot 10 dagen. Merk je dat de kefirkorrels de melk beginnen te vergisten = verdikking van de melk. De eerste dagen kan de kefir vies smaken en tevens kan de geur soms onaangenaam zijn, elke dag zou de smaak en geur moeten verbeteren. De periode van herstel is afhankelijk van de periode van inactiviteit en de manier waarop de kefirkorrels bewaard zijn geweest. Na de herstelperiode moeten de kefirkorrels weer sponsachtige en wit (geelwit) zijn. De smaak weer zurig en gistachtig.
 9. Nadat de kefirkorrels geactiveerd zijn, kan je de normale instructie gebruiken.

In geval van het activeren van gedroogde melkkefirkorrels

Plaats de kefirkorrels enkele uren op niet-gechloreerd water of melk. Zodat de kefirkorrels vocht kunnen opnemen. Spoel ze daarna grondig af. Je kan nu de bovenstaande stappen gebruiken om verder te gaan. Gedroogde melkkefirkorrels zien er klein en geelachtig uit, ze zijn hard en zeer broos.

Samengevat, 

Kefirkorrels zijn kleine witte balletjes die miljarden micro-organismen bevatten die melk in kefir veranderen. Hoe meer kefir we maken, hoe meer granen we hebben en hoe meer we de knowhow van dit voedzame en smakelijke drankje kunnen delen! Je kunt kefirkorrels vinden van vrienden die extra kefir hebben, of je kunt kefirkorrels kopen in onze online winkel.


Veel gestelde vragen over het maken van melkkefir

Heb je je ooit afgevraagd hoe je melkkefir maakt? Als je het vaak in de supermarkt koopt, kan het ongeveer €4 per flesje zijn. Dat is niet erg, maar als je het vanuit huis maakt, kun je het snel en gemakkelijk voor weinig centen hebben wanneer je maar wilt! Ik ben dol op het maken van gefermenteerd voedsel. Ik voel me als een gekke wetenschapper aan het werk met al mijn kleine projecten zoals zuurdesem, kefir en gefermenteerde groenten! In het begin klonk het fermenteren van zuivel een beetje ontmoedigend voor mij, maar melkkefir was mijn eerste project. Ik was verbluft door hoe gemakkelijk het was en hoeveel ik het echt gebruik als ik het aan het maken ben!

Wat is melkkefir?

Kefirmelk of melkkefir is gewoon gefermenteerde melk. Het klinkt best grappig als je het nog niet geprobeerd hebt, maar het is echt heel pittig, helemaal niet ranzig van smaak. Eerlijk gezegd smaakt het naar zure, drinkbare yoghurt. De meeste kefirmelk wordt gefermenteerd met kefirkorrels, een bepaald soort starterscultuur. Het is zeer probiotisch rijk, dus het is geweldig voor je darmen. Ik hou van volle koemelkkefir, maar veel mensen drinken ook geiten- of schapenkefir. Zoals ik al zei, het is dikker dan melk, dat wordt het tijdens het fermentatieproces. Na de eerste gisting kun je het op smaak brengen met fruit, suiker of aroma’s, of gewoon gebruiken na de eerste gisting. Dat is wat ik meestal doe.

Is melkkefir goed voor je?

Er zijn zoveel voordelen aan het eten van gefermenteerd voedsel. Voornamelijk vanwege de probiotica die van nature ontstaan ​​bij het gebruik van een kweek. Ik drink kefir om mijn immuunsysteem te ondersteunen en te helpen bij de spijsvertering. Melk is ook rijk aan calcium en eiwitten, dus ik voeg het graag toe aan mijn dieet. Soms kan ik gevoelig zijn voor bepaalde zuivelproducten, maar ik heb nooit last van gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir of yoghurt.

Hoe maak je melkkefir?

Er zijn twee manieren waarop ik melkkefir heb gemaakt, en ik zal hieronder gedetailleerde aanwijzingen geven in het recept. De twee manieren waarop ik het heb gemaakt zijn:

 • Kefir maken met levende melkkefirkorrels

Kefirkorrels zijn kleine levende organismen die eruitzien als kleine witte koolachtige bloempjes. Om ze te gebruiken voor melkkefir, doe ze in melk, laat het fermenteren, laat ze uitlekken en maak nog een batch! Ze moeten constant bewaard worden in melk, dus je moet dit continu doen, dagelijks melk vervangen. Als je niet veel melk drinkt, maak dan slechts een paar kopjes tegelijk.

 • Kefir maken met behulp van een melkkefir startpoeder of ook wel kefir ferment genoemd

Dit is mijn favoriete manier om het te doen omdat ik denk dat het gemakkelijkst is, en het is een betere manier om kefir in je eigen tempo te maken.

Je neemt de melkkefir-startpoeder en mengt het in melk. Je laat het gisten en zet het dan direct in de koelkast. Geen uitpersen en bewaren van de kefirkorrels nodig. Als je meer kefir nodig hebt, heb je minstens 1/4 kop van de originele kefir per 4 kopjes melk nodig om meer te maken! Je mengt de oude kefir door de melk en in ongeveer 12-18 uur heb je meer! Is dat niet makkelijk?? Let op – je wilt niet alleen in de winkel gekochte kefir kopen en proberen er kefir mee te maken. Er is een kans dat het werkt, maar er is een grotere kans dat het niet werkt.

Wat doe je met kefir behalve drinken?

Ik drink het meestal niet zo vaak puur! Mijn favoriete ding om ermee te doen is om probiotische-rijke smoothies te maken in plaats van yoghurt. Het is GEK goed vanwege de dikte en de scherpe smaak. Ik gebruik hiervoor gewone kefir.

Waar kan je melkkefirkorrels kopen?

KOOP DELUXE MELKKEFIR STARTER KIT

Het Kefir pakket bevat:

 • Je ontvangt 1 royale eetlepel levende biologische, gezonde melkkefirkorrels, die minstens 1-2 kopjes kefir per dag zullen produceren en meer naarmate de kefirkorrels groeien.
 • 4 duurzame cultuurvriendelijke plastic bolzeef. Gemaakt van kunststof en fijn nylon gaas, handig en cultuurvriendelijk materiaal voor je melk- en waterkefir. Vaatwasser bestendig.
  Voorzien van haken om uw gekweekte dranken gemakkelijk boven een kom te persen.
 • 1 zelfklevende thermometer zorgt ervoor dat de kefir op de juiste temperatuur wordt gemaakt. Geen gedoe meer met oude vervuilende keukenthermometers en meerdere keren opnieuw moeten controleren (of het risico lopen om met kwik gevulde glazen thermometers te breken).
 • Duurzaam brouwdeksel
 • Gedetailleerde stapsgewijze instructie met FOTO’s: alles wat u moet weten om voor uw kefirkorrels te zorgen en geweldige kefir te maken.
 • Recepten: Inclusief diverse smaakstoffen, smoothies, en huisgemaakte roomkaas.
 • Instructies worden verzonden met bericht van verzending om u de tijd te geven om de benodigde benodigdheden en ingrediënten voor te bereiden!
 • Opbrengst: deze hoeveelheid kefirkorrels zal elke dag ongeveer 1-2 kopjes heerlijke kefir produceren om mee te beginnen en nog veel meer naarmate de kefirkorrels groeien.

Opmerkingen: Bij aankomst kan de melkkefir een sterke gist geur afgeven wanneer u het zakje opent, dit is volkomen normaal.

Zelf melkkefir maken met levende kefirbloemen

Verse kefirbloempjes te koop 10 gram – inclusief verzending €12.99 – BE/NL

[wpecpp name=”Verse kefirbloempjes te koop – 10 gram inclusief verzending” price=”12.99″ align=”center”]

Dit vind je misschien ook leuk...