Waar een kefirpot kopen? Fermentatiepot voor kefir of kombucha

Welke kefirpot kopen?

De glazen bokalen van het bekende merk Le Parfait zijn perfect te gebruiken als kefirpot. Het oranje schroefdeksel in plastiek is onderhoudsvriendelijk. Draai het deksel goed aan als een je kefir wenst te maken onder gesloten deksel (gesloten gisting) of schroef het deksel losjes aan voor een open gisting. Het schroefdeksel houdt ook fruitvliegjes weg als je kefir maakt. Het schroefdeksel is veel handiger in gebruik dan wanneer je een stuk kaasdoek over de opening van de pot heen spant. Een kaasdoek of theedoek heeft ook het nadeel om vuil te verzamelen en zal na verloop vies uitzien en de doek zal na verloop van tijd gaan rafelen.

MATERIAALOPTIES: WAT TE GEBRUIKEN

Er zijn veel potten om uit te kiezen, maar sommige materialen zijn duidelijk superieur aan andere.

  1. Glas. Glas is zonder twijfel de beste optie voor het kweken van kefir. Glas reageert niet op de zuurgraad van de gisting. Glas krast niet snel en bevat ook geen chemicaliën zoals BPA. Glazen containers zijn relatief eenvoudig en goedkoop te verkrijgen. Inmaakpotten zijn een goede optie.
  2. Keramiek. Als je kefir in een keramische pot wilt kweken, zorg er dan voor dat het is bedekt met een glazuur van voedingskwaliteit om mogelijk contact met lood te voorkomen.
  3. Porselein. Porselein van voedingskwaliteit is over het algemeen veilig voor het kweken van kefir. Vermijd porseleinen stukken zoals vazen ​​of decoratief aardewerk die niet geschikt zijn voor levensmiddelen.

MATERIAALOPTIES: WAT TE VERMIJDEN

  1. Metaal. Metaal is over het algemeen schadelijk voor kefir en mag niet worden gebruikt als kweekvat of voor enig voorwerp dat in contact komt met de kefirkorrels. De enige uitzondering is roestvrij staal. Hoewel we het gebruik ervan niet aanbevelen, slagen sommige mensen er wel in.

KEFIRPOT GROOTTE

Kefir kan in elke maat pot worden gemaakt. Overweeg bij het kiezen van de grootte van uw kweekcontainer hoeveel kefir u zult consumeren, aangezien elke partij kefir in ongeveer 24 uur of minder zal kweken. Het is beter voor de gezondheid van de kefirkorrels om continu kleine batches te maken dan grote batches te maken en pauzes te nemen.

Le Parfait pot met schroefdeksel is perfect te gebruiken als kefirpot

Extra mogelijkheid van deze potten:

Je kunt de oranje schroefdeksels vervangen door metalen schroefdeksels om zo de glazen bokalen van Le Parfait te gebruiken als inmaakpotten (bv. ingeval van conserveren van groenten door thermische behandeling). De Le Parfait-potten met schroefdeksel kunnen dus worden uitgerust met een Le Parfait Familia Wiss-dop en -deksel, om dezelfde mogelijkheid te bieden als het Le Parfait Familia Wiss-assortiment en dus alle zelfgemaakte recepten in een handomdraai te bewaren. Koop de Le Parfait Familia Wiss deksels met een diameter van 100mm voor de potten in de maten 1L en 2L. Voor de 3 liter bokaal heb je een deksel nodig met een diameter van 110mm. Kijk goed welke diameter uw pot heeft en koop het passende deksel.

Koop hier de Le parfait bokalen met oranje schroefdeksel

kefirpot voor melkkefir en waterkefir

Open of gesloten deksel voor de fermentatie van kefir?

Zelfgemaakte kefir kan worden gefermenteerd met een open deksel of een gesloten deksel, of met andere woorden een open of gesloten gisting, aeroob of anaeroob. Aeroob betekent met zuurstof, meestal wordt de pot afgedekt met een doek om vuil en ongedierte weg te houden. Anaeroob betekent zonder zuurstof, fermenteren dat wordt gedaan met een gesloten deksel of met een waterslot. Traditioneel werd kefir gefermenteerd met een open deksel, maar fermentatie onder de gesloten deksel wordt steeds populairder. Er is echt geen correcte manier, want elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het komt uiteindelijk echt neer op jouw persoonlijke voorkeur. Maar er zijn enkele duidelijke verschillen in de bacteriën en gisten. Kefir bestaat grotendeels uit melkzuurbacteriën die helemaal geen zuurstof nodig hebben. Azijnzuurbacteriën die worden aangetroffen in kombucha en waterkefir hebben wel zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Maar de meeste melkkefirkorrels bevatten weinig tot geen azijnzuurbacteriën. De azijnzuurbacteriën geven kombucha die typische azijnsmaak. De zuurheid in melkkefir komt voort uit het melkzuur. Er zijn echter bacteriestammen in melkkefirkorrels die gedijen in zuurstofrijke omgevingen. Kefiran is er één van. Kefiran is het kleverige spul dat op de kefirkorrels zit. Aan kefiran worden een hele reeks gezondheidsvoordelen toegeschreven. 3-delig waterslot kopenKefiran houdt van zuurstof en doet het beter met een open gisting, dus zonder afdekking. Aan de andere kant zijn er bacteriën die kunnen gedijen zonder zuurstof. De meeste bacteriën die in melkkefir voorkomen kunnen zonder zuurstof overleven. Gist is meestal aeroob en doet het het beste met een open deksel (heeft zuurstof nodig). De hoeveelheid gist die je lekker vindt in melkkefir is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik zou zeggen dat de meerderheid van de mensen de voorkeur geeft aan een minder gistachtige kefir, maar er zijn genoeg mensen die geen genoeg kunnen krijgen van die gistachtige smaak in melkkefir. Met waterkefir is het omgekeerde waar, de meeste mensen verkiezen een gistachtige smaak, hoe meer hoe beter. Dus als je niet van gist houdt, probeer dan een gisting onder gesloten deksel of met waterslot. De eenvoudigste methode is om een ​​deksel te gebruiken. De schroefdeksels die bij de potten worden geleverd, vermijd metalen deksel omdat deze een galvanische reactie hebben op de zuren tijdens de fermentatie. Gebruik best een plastieken deksel (dat veel inerter is). Je kunt het deksel los of strak doen. Een los deksel is eigenlijk gewoon het deksel op de pot plaatsen zonder het vast te schroeven. Het is veilig, want als er te veel koolzuurgas ontstaat, kan het ontsnappen. Het creëert echter geen volledig afdichting. Sommige mensen beschouwen dat als het beste van twee werelden.


Fermenteren van kefir onder gesloten deksel

Le Parfait Super Jar is tevens een perfecte kefirpot, voor zij die een gesloten gisting willen doen. Ook voor uw 2de fermentatie kunnen deze inmaakpotten gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld waterkefir verder wilt fermenteren, wordt een tweede fermentatie gedaan. Tijdens een tweede gisting kan er veel koolzuurgas ontstaan, laat de pot eens regelmatig BURP zeggen (laat het gas ontsnappen, zodat de pot niet explodeert onder de opgebouwde druk).Le Parfait Super Jar - Le Parfait Super weckpot kopen

 

Over de Le Parfait Super Jar:

De Le Parfait Super Jar is een luxe versie van de standaard inmaakpot en biedt de veelzijdigheid van een ronde vorm en het strakke ontwerp van Le Parfait. Met de solide, eenvoudige constructie van een scharnierend beugeldeksel, heeft de pot een grote mond en concave hals waardoor het gemakkelijk is om conserven te vullen en op te slaan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het morsen van sauzen of ingemaakte groenten nadat de pot is geopend. Het heldere glas geeft de inhoud prachtig weer, en het brede deksel maakt het mogelijk om de inhoud gemakkelijk op te bergen. Gebouwd voor kwaliteit, gebruikt de Le parfait Super Jar de iconische beugel van draad en de vaak geïmiteerde, maar nooit gedupliceerde, beroemde oranje rubberen afdichting, zodat je je goed kunt voelen in je bewaring. Dit systeem houdt de inhoud luchtdicht, wat een lange houdbaarheid betekent.


Natuurlijk kunnen de bovenstaande bokalen ook gebruikt worden voor het maken van kombucha. Koop dan best de potten met oranje schroefdeksel. Let op: kombucha maken is Aeroob, kombucha heeft zuurstof nodig. Kombucha kan niet gemaakt worden onder gesloten deksel!!! Vervang het deksel door een mousseline doek of een luchtdoorlatende doek. Bij de Kefirshop.eu verkopen ze verschillende soorten doeken, die perfect gebruikt kunnen worden om uw kombuchapot of kefirpot  af te schermen, maar toch zuurstof doorlatend zijn.

 

Veel gestelde vragen over kefir

Hoe maak je authentieke melkkefir?

Melkkefir maken is even spannend als gemakkelijk. Kefirkorrels zijn een prachtige, eenvoudige en veilige traditionele methode om melk te bewaren en om te zetten in een heerlijke drank die al duizenden jaren wordt gebruikt, lang voor koeling, desinfecterende middelen en antibacteriële zeep, maatbekers en gepasteuriseerde melk. Melkkefir kan worden gemaakt van elk type melk (volle, magere, magere, biologische, rauwe, gedroogde, UHT) koeien- of geitenmelk (en andere zoogdiermelk) (en andere zoogdiermelk). Plaats de granen gewoon in een pot met melk op kamertemperatuur, vul de pot tot 60-75% van de capaciteit en bedek hem met een losse deksel of doek. Je kefir is in slechts 24 uur klaar om te eten. Zeef het mengsel gewoon om de korrels te verwijderen en week de korrels opnieuw in verse melk. Kefirkorrels overleven vaak hun eigenaren, dus dit proces kan voor onbepaalde tijd worden herhaald. De gezeefde kefir kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard om te “rijpen”, nog een dag of twee op het aanrecht te laten staan, of onmiddellijk te consumeren.

Moet ik mijn verse kefirkorrels meteen gebruiken?

Actieve, nieuwe kefirkorrels. Tegen de tijd dat ze arriveren, zijn de voedingsstoffen in de melk waarin ze zijn verzonden opgebruikt, dus het is van cruciaal belang dat ze zo snel mogelijk beginnen met het drinken van verse melk. Als alternatief kunt u de verpakking maximaal twee weken in de koelkast bewaren.

Wat heb je nodig om melkkefir te maken?

Je hebt alleen melk, kefirkorrels, een doek, een zeef en een kefirpot of ander bakje nodig om de afgewerkte kefir in te bewaren.

Kefir en niet-zuivelmelk zonder lactose?

Lactosesuiker, dat van nature in melk voorkomt, levert de essentiële voedingsstoffen voor melkkefir om te gedijen. Kefir haalt niet de calorieën of voedingsstoffen die het nodig heeft uit kunstmatige zoetstoffen. Het lactase-enzym dat wordt aangetroffen in lactosevrije melkproducten zoals Lactaid, is verantwoordelijk voor het omzetten van lactose in de eenvoudigere suikers glucose en galactose. Dit zijn de meer basale, gemakkelijk opneembare suikers. We veronderstellen (aangezien we dit zelf nog niet hebben getest) dat de melkkorrels hier mogelijk van kunnen overleven, aangezien de melk nog steeds suiker bevat, zij het in een andere vorm. Kefirkorrels hebben een functie die vergelijkbaar is met de lactase die wordt toegevoegd aan Lactaid en andere merken lactosevrije melk, dus dat is niet nodig (en dit is waarom mensen met een lactose-intolerantie kefir zo goed kunnen verdragen).

Zou het kunnen dat kefirkorrels de voorkeur geven aan bepaalde soorten melk?

Net als een plant hebben ze een voorkeur voor hun gebruikelijke melk (maar zullen zich na verloop van tijd graag aanpassen aan iets nieuws). Ze geven de voorkeur volle koemelk. Voor een optimale groei hebben kefirkorrels toegang nodig tot een breed scala aan voedingsstoffen. Inbegrepen in deze categorie zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten die in melk worden aangetroffen. Als ze volle melk krijgen, merken veel mensen dat hun granen bloeien. Kefirkorrels hebben ook de neiging om de voorkeur te geven aan melk die minder verwerkingsstappen heeft ondergaan of volledig natuurlijk is. Hoewel melkkefirkorrels kunnen overleven in gepasteuriseerde melk en zelfs ultra gepasteuriseerde of UHT-melk, hebben de eerste twee de voorkeur.

Is metaal een veilig materiaal om te gebruiken?

Er is geen unanieme overeenstemming over de classificatie van dit probleem. In sommige onderzoeken is ook aangetoond dat het fermenteren van melkkorrels in aluminium geen negatief effect heeft op hun groei. Werk echter niet met ijzer, tin, koper of aluminium. De overgrote meerderheid van de mensen gelooft dat roestvrij staal zonder risico’s is. Het belangrijkste probleem is of de korrels al dan niet constant in contact zijn met het metaal. Gebruik nooit een metalen container voor kefirfermentatie of opslag. Metalen kunnen worden aangetast door geleidelijk contact met zure voedingsmiddelen en vloeistoffen (zoals kefir). Een metalen lepel om de korrels af en toe te roeren of op te vangen of een metalen zeef om de korrels van de kefir te scheiden is nooit een probleem gebleken. Zeefjes van nylon, plastic, hout en roestvrij staal worden allemaal vaak gebruikt omdat ze even effectief zijn.


 

[contact-form-7 id=”650″ title=”Contactformulier 1″]

Dit vind je misschien ook leuk...