Waar een kefirpot kopen?

Welke pot komen om kefir in te maken?

Le Parfait pot met schroefdeksel is perfect te gebruiken als kefirpotDe glazen bokalen van het bekende merk Le Parfait zijn perfect te gebruiken als kefirpot. Het oranje schroefdeksel in plastiek is onderhoudsvriendelijk. Draai het deksel goed aan als een je kefir wenst te maken onder gesloten deksel (gesloten gisting) of schroef het deksel losjes aan voor een open gisting. Het schroefdeksel houdt tevens fruitvliegjes weg als je kefir maakt. Het schroefdeksel is veel handiger in gebruik dan wanneer je een stuk kaasdoek over de opening van de pot heen spant. Een kaasdoek of theedoek heeft ook het nadeel om vuil te verzamelen en zal na verloop vies uitzien en de doek zal na verloop van tijd gaan rafelen.

Extra mogelijkheid van deze potten:

Je kunt de oranje schroefdeksels vervangen door metalen schroefdeksels om zo de glazen bokalen van Le Parfait te gebruiken als inmaakpotten (bv. ingeval van conserveren van groenten door thermische behandeling). De Le Parfait-potten met schroefdeksel kunnen dus worden uitgerust met een Le Parfait Familia Wiss-dop en -deksel, om dezelfde mogelijkheid te bieden als het Le Parfait Familia Wiss-assortiment en dus alle zelfgemaakte recepten in een handomdraai te bewaren. Koop de Le Parfait Familia Wiss deksels met een diameter van 100mm voor de potten in de maten 1L en 2L. Voor de 3 liter bokaal heb je een deksel nodig met een diameter van 110mm. Kijk goed welke diameter uw pot heeft en koop het passende deksel.

Koop hier de Le parfait bokalen met oranje schroefdeksel

Open of gesloten deksel voor fermentatie van kefir?

Zelfgemaakte kefir kan worden gefermenteerd met een open deksel of een gesloten deksel, of met andere woorden een open of gesloten gisting, aeroob of anaeroob. Aeroob betekent met zuurstof, meestal wordt de pot afgedekt met een doek om vuil en ongedierte weg te houden. Anaeroob betekent zonder zuurstof, fermenteren dat wordt gedaan met een gesloten deksel of met een waterslot. Traditioneel werd kefir gefermenteerd met een open deksel, maar fermentatie onder de gesloten deksel wordt steeds populairder. Er is echt geen correcte manier, want elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het komt uiteindelijk echt neer op jouw persoonlijke voorkeur. Maar er zijn enkele duidelijke verschillen in de bacteriën en gisten. Kefir bestaat grotendeels uit melkzuurbacteriën die helemaal geen zuurstof nodig hebben. Azijnzuurbacteriën die worden aangetroffen in kombucha en waterkefir hebben wel zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Maar de meeste melkkefirkorrels bevatten weinig tot geen azijnzuurbacteriën. De azijnzuurbacteriën geven kombucha die typische azijnsmaak. De zuurheid in melkkefir komt voort uit het melkzuur. Er zijn echter bacteriestammen in melkkefirkorrels die gedijen in zuurstofrijke omgevingen. Kefiran is er één van. Kefiran is het kleverige spul dat op de kefirkorrels zit. Aan kefiran worden een hele reeks gezondheidsvoordelen toegeschreven. 3-delig waterslot kopenKefiran houdt van zuurstof en doet het beter met een open gisting, dus zonder afdekking. Aan de andere kant zijn er bacteriën die kunnen gedijen zonder zuurstof. De meeste bacteriën die in melkkefir voorkomen kunnen zonder zuurstof overleven. Gist is meestal aeroob en doet het het beste met een open deksel (heeft zuurstof nodig). De hoeveelheid gist die je lekker vindt in melkkefir is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik zou zeggen dat de meerderheid van de mensen de voorkeur geeft aan een minder gistachtige kefir, maar er zijn genoeg mensen die geen genoeg kunnen krijgen van die gistachtige smaak in melkkefir. Met waterkefir is het omgekeerde waar, de meeste mensen verkiezen een gistachtige smaak, hoe meer hoe beter. Dus als je niet van gist houdt, probeer dan een gisting onder gesloten deksel of met waterslot. De eenvoudigste methode is om een ​​deksel te gebruiken. De schroefdeksels die bij de potten worden geleverd, vermijd metalen deksel omdat deze een galvanische reactie hebben op de zuren tijdens de fermentatie. Gebruik best een plastieken deksel (dat veel inerter is). Je kunt het deksel los of strak doen. Een los deksel is eigenlijk gewoon het deksel op de pot plaatsen zonder het vast te schroeven. Het is veilig, want als er te veel koolzuurgas ontstaat, kan het ontsnappen. Het creëert echter geen volledig afdichting. Sommige mensen beschouwen dat als het beste van twee werelden.


Fermenteren van kefir onder gesloten deksel

Le Parfait Super Jar is tevens een perfecte kefirpot, voor zij die een gesloten gisting willen doen. Ook voor uw 2de fermentatie kunnen deze inmaakpotten gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld waterkefir verder wilt fermenteren, wordt een tweede fermentatie gedaan. Tijdens een tweede gisting kan er veel koolzuurgas ontstaan, laat de pot eens regelmatig BURP zeggen (laat het gas ontsnappen, zodat de pot niet explodeert onder de opgebouwde druk).

Over de Le Parfait Super Jar:

Le Parfait Super Jar - Le Parfait Super weckpot kopenDe Le Parfait Super Jar is een luxe versie van de standaard inmaakpot en biedt de veelzijdigheid van een ronde vorm en het strakke ontwerp van Le Parfait. Met de solide, eenvoudige constructie van een scharnierend beugeldeksel, heeft de pot een grote mond en concave hals waardoor het gemakkelijk is om conserven te vullen en op te slaan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het morsen van sauzen of ingemaakte groenten nadat de pot is geopend. Het heldere glas geeft de inhoud prachtig weer, en het brede deksel maakt het mogelijk om de inhoud gemakkelijk op te bergen. Gebouwd voor kwaliteit, gebruikt de Le parfait Super Jar de iconische beugel van draad en de vaak geïmiteerde, maar nooit gedupliceerde, beroemde oranje rubberen afdichting, zodat je je goed kunt voelen in je bewaring. Dit systeem houdt de inhoud luchtdicht, wat een lange houdbaarheid betekent.


Natuurlijk kunnen de bovenstaande bokalen ook gebruikt worden voor het maken van kombucha. Koop dan best de potten met oranje schroefdeksel. Let op: kombucha maken is Aeroob, kombucha heeft zuurstof nodig. Kombucha kan niet gemaakt worden onder gesloten deksel!!! Vervang het deksel door een mousseline doek of een luchtdoorlatende doek. Bij de Kefirshop.eu verkopen ze verschillende soorten doeken, die perfect gebruikt kunnen worden om uw kombuchapot of kefirpot  af te schermen, maar toch zuurstof doorlatend zijn.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Dit vind je misschien ook leuk...