Hoe melkkefir maken?
Zelf melkkefir maken
Melkkefir is gemakkelijker te maken dan yoghurt. Melkkefir is in feite één van de eenvoudigste te maken gefermenteerde drank. Je hoeft de melk niet te verwarmen zoals bij yoghurt. Het is zo makkelijk, je moet alleen de kefirkorrels in melk gedurende 24 uur laten gisten bij kamertemperatuur. De meeste gebruikte verhouding kefirkorrels op melk is 1 deel kefirkorrels op 10 delen melk. Als voorbeeld: gebruik 100 gram kefirkorrels op 1000 ml melk. De verhouding kan variëren, en in de zomer kan je best minder kefirkorrels gebruiken dan in de winter.
Wat is Melkkefir?
Kefir, beter bekend als melkkefir. Kefir is een heerlijke en gezonde probiotische melkdrank, vergelijkbaar met yoghurt, maar met nog meer voordelen voor de gezondheid dan yoghurt.
Enkele handige tips:
- Gebruik geen metalen bij het brouwen van kefir.
- De melkkefir niet blootstellen aan direct zonlicht.
- Het duurt een beetje langer om uw eerste partij van melkkefir te maken. Maar maak je geen zorgen, na een paar batches, zal de kefir in een minder tijd gekweekt zijn.
- Soms kan het zijn dat het fermentatieproces te snel verloopt, de kefir zal snel gescheiden worden in wrongel en wei. Wanneer dit gebeurt, voeg meer melk toe en verminder het aantal kefirkorrels.
- U kan de kweek afremmen, door de temperatuur te verlagen, bijvoorbeeld: plaats de pot met kefirkorrels en melk enkele dagen in de koelkast.
- Bij opslag in de koelkast gedurende een lange periode, zift de kefirkorrels en vervang de melk om de 1-2 weken.
- Na een lange rustperiode, kan de eerste kweek die je maakt van de kefirkorrels bij kamertemperatuur wat langer duren. Na enkele partijen bij kamertemperatuur, zal alles weer normaal proeven.
- Drink nooit iets dat vies of onaangenaam smaak.
Melkkefir maken via een video op YouTube
Wat zijn Kefirkorrels?
Om je kefir avontuur te starten, heb je wat kefirkorrels nodig. Kefirkorrels zijn de motor van dit proces en bevatten alle gisten en bacteriën die nodig zijn om de melk te vergisten tot romige kefir. (De glutenvrije mensen hoeven zich geen zorgen te maken – dit zijn geen echte granen, maar enigszins flexibele celstructuren). Ze lijken op wat de SCOBY is voor kombucha, alleen in plaats van eruit te zien als buitenaardse pannenkoeken, zien ze eruit als kleine bloemkooltjes! Maar in tegenstelling tot kombucha kun je de kefirkorrels niet kweken en moet je ze ergens kopen.
Waar haal je kefirkorrels? Tenzij je een vriend hebt die kefir maakt, is het gemakkelijkst om je kefirkorrels online te kopen. Ik kocht onlangs mijn nieuwe kefirkorrels bij de Kefirshop.eu. Als je eenmaal je kefirkorrels hebt, hoef je ze niet opnieuw te kopen. Ze zullen groeien en vele partijen kefir blijven fermenteren.
De beste melk voor het maken van Kefir
Het enige andere ingrediënt naast kefirkorrels in dit recept is melk! U wilt om te beginnen gepasteuriseerde melk gebruiken, maar u kunt langzaam overschakelen naar rauwe melk na een paar weken nadat u uw kefirkorrels aan hun nieuwe omgeving hebt laten wennen. Wat het vetgehalte betreft, zullen de melkkefirkorrels veel gelukkiger zijn in volle melk, hoewel je na verloop van tijd langzaam kunt overschakelen naar een vetarme optie. En tot slot kun je koe- of geitenmelk gebruiken, al heb ik alleen ervaring met volle koemelk voor het maken van kefir.
Benodigdheden om Kefir te maken
Hoewel het maken van kefir eenvoudig is en geen gespecialiseerde apparatuur vereist, heb je een handvol standaard keukenbenodigdheden nodig om kefir te maken.
- Grote glazen of keramische pot
- Niet-metalen schuimspaan
- Fijngeweven doek, keukenpapier of koffiefilters
- Brede kom
- Grote bolzeef van minstens 12cm
- Pot voor het bewaren van afgewerkte kefir
Hoe maak je zelf Kefir
- Schoonmaken: Maak alles goed schoon met gewone zeep (vermijd antimicrobiële zeep). Ik heb het over de handen, glazen kannen, lepels, alles!
- Samenstellen: Voeg 1 eetlepel van de kefirkorrels en 4 kopjes volle melk toe aan een grote glazen pot. Bedek de pot met een laag keukenpapier of een koffiefilter. Zet vast met een rubberen band om te voorkomen dat insecten of stof binnendringen.
- Fermentatie: Zet op een warme, schaduwrijke plek (18 tot 28°C) gedurende ongeveer 24 uur.
- Je weet dat je kefir klaar is als hij een beetje is ingedikt en gefermenteerd ruikt. Als je kefir is gescheiden in geelachtige waterig ogende wei, is dat prima! Het is slechts een teken dat je de fermentatie de volgende keer kunt verkorten of de volgende keer meer melk kunt gebruiken.
- Bolzeef: plaats een brede kom onder een fijnmazig bolzeef (een plastic vergiet is hier uitstekend). Giet de afgewerkte kefir in het vergiet, roer met een plastic of houten lepel om de kefir er voorzichtig doorheen te duwen. De kefirkorrels blijven achter.
- Start een nieuwe batch: spoel de grote pot waarin u de kefirkorrels heeft gefermenteerd om en doe ze er weer in. Voeg 4 kopjes verse melk toe om het proces opnieuw te starten!
- Bewaar verse kefir: Breng de afgewerkte kefir die in de brede kom is verzameld over en breng deze over in een afsluitbare pot. Kefir kan je ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
Veel gestelde vragen over zelfgemaakte melkkefir
Hoe neem ik een pauze van het maken van melkkefir?
Geef je kefirkorrels verse melk, dek af met keukenpapier of koffiefilter zoals beschreven en zet vervolgens in de koelkast. Dit vertraagt het fermentatieproces drastisch, zodat je de melk maar om de 1 tot 2 weken hoeft te verversen (of wanneer je de melk in lagen ziet scheiden).
Waarom vormde mijn melkkefir een geelachtig waterig laagje op de bodem?
Dit is normaal! Wanneer de melk zich in lagen scheidt, is dit een teken dat de kefir alles heeft “opgegeten”. Je kunt het voorkomen door ofwel de tijd dat je het laat gisten te verkorten (bijv. 18 uur in plaats van 24 uur), ofwel door meer melk te geven. Het hangt af van je huistemperatuur en melk, dus maak je geen zorgen als het een paar batches kost om te begrijpen hoe je kefir het beste zal brouwen.
Waarom moet ik niet-metalen gebruiken bij het maken van kefir?
Metalen kunnen het microbiële kefirculturen beschadigen. Vermijd contact van de kefir met metaal waar mogelijk.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kefir?
Net als bij andere fermentaties zit kefir vol met probiotica die een goede spijsvertering en een gezonde darm bevorderen. De fermentatie breekt ook veel van de lactose in de melk af, wat betekent dat kefir gemakkelijker verteerbaar is dan andere zuivelproducten.
Starterspakketten voor melkkefir kopen
Melkkefirkorrels kopen – Voor elke bestelling wordt 1 theelepel verse, levende melkkefirkorrels verpakt met verse melk verzonden om vers, gezond en gevoed aan te komen. Deze mesofiele culturen zijn superieur aan de yoghurt-bacteriecultuur om gezonde melkkefir te produceren zonder dat een yoghurtmachine nodig is, omdat melkkefir bij kamertemperatuur fermenteert. Deze probiotica-rijke culturen bestaan uit een complexe gemeenschap, waaronder melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten. Verse kefirkorrels – deze melkkefirkorrels kunnen worden gebruikt met koe-, geiten- of schapenmelk en je kunt gepasteuriseerde of rauwe melk gebruiken om je kefir te maken. Niet-zuivelmelk kan worden gebruikt om veganistische kefir te produceren, maar je moet periodiek fermenteren met traditionele zuivelmelk om actieve en gezonde culturen te behouden. Kefir kan worden gebruikt in plaats van melk in muesli, milkshakes, saladedressing, ijs, smoothies en soep. In de meeste recepten kun je het ook gebruiken als vervanging voor karnemelk en om zuurdesembrood te maken.
Verse kefirbloempjes te koop – €12.99 – Gratis verzending in BE/NL
[wpecpp name=”Kefirplantie 10 gram – Gratis verzending in België en Nederland” price=”12.99″ align=”center”]