MELKKEFIR – de gezondheidsvoordelen

Kefir – de voordelen voor je gezondheid

Er zijn twee soorten kefir

Zelfs als je geen zuivel kunt verdragen, zijn sommige soorten kefir nog steeds rijk aan probiotica en hebben ze tal van gezonde kefir-voordelen, maar ze zijn volledig lactose- en zuivelvrij. Er zijn in wezen twee hoofdtypen en ze verschillen op meerdere manieren.

De twee soorten kefir zijn:

  1. Melkkefir (gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk maar ook van kokosmelk)
  2. Waterkefir (gemaakt van suikerwater of kokoswater, die beide geen zuivel bevatten)
    Hoewel de basisvloeistof die in verschillende soorten wordt gebruikt varieert, is het proces voor het maken van kefir nog steeds hetzelfde en men denkt dat de vele voordelen van kefir in beide soorten aanwezig zijn.

Alle kefir wordt gemaakt met behulp van kefirkorrels, een gist/bacteriële fermentatiestarter. Alle soorten zijn vergelijkbaar met kombucha (een andere gezonde drank die rijk is aan probiotica) in die zin dat ze suiker moeten bevatten, ofwel van nature aanwezig of anders toegevoegd om de nuttige bacteriën te laten groeien en om het fermentatieproces te laten plaatsvinden.

Het eindresultaat is echter dat zowel kombucha als kefir zeer weinig suiker bevatten, omdat de levende actieve gist in wezen de grote meerderheid van de toegevoegde suiker “opeet” tijdens het fermentatieproces.

Melkkefir is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt met koemelk of geitenmelk. Kefir wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen. Dit zijn geen echte korrels, maar korrelachtige kolonies van gist en melkzuurbacteriën die qua uiterlijk op een bloemkool lijken. Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen de micro-organismen in de kefirkorrels zich en fermenteren de suikers in de melk, waardoor ze in melkkefir veranderen. Vervolgens worden de kefirkorrels uit de vloeistof verwijderd en kunnen ze opnieuw worden gebruikt. Met andere woorden, kefir is de drank, maar kefirkorrels zijn de startercultuur die u gebruikt om de drank te produceren.

De melkzuurbacteriën in de kefirbloemen (kefirkorrels) veranderen de lactose van de melk in melkzuur, dus kefir smaakt zuur als yoghurt maar heeft een dunnere consistentie. Zuivelvrije versies van kefir kunnen worden gemaakt met kokoswater, kokosmelk of andere zoete vloeistoffen. Deze hebben niet hetzelfde voedingsprofiel als kefir op basis van zuivelproducten.

kefirkorrels, kefirbloempjes om melkkefir te maken

Waar is melkkefir goed voor?

Kefir is een gefermenteerde melkdrank, gekweekt met levende kefirkorrels. Kefir is een rijke bron van calcium, eiwitten en B-vitamines. Kefir is een krachtigere probiotica dan yoghurt. Yoghurt is het bekendste probiotische voedsel, maar kefir is eigenlijk een veel krachtigere probiotica. Kefirkorrels bevatten tot meer dan 40 soorten bacteriën en gisten, waardoor ze een zeer rijke en diverse probiotische bron zijn, hoewel de diversiteit kan variëren. Andere gefermenteerde zuivelproducten zijn gemaakt van veel minder soorten bacteriën en bevatten geen gisten. Kefir heeft krachtige antibacteriële eigenschappen. Er wordt aangenomen dat bepaalde probiotica in kefir u beschermen tegen infecties. Dit omvat het probiotische Lactobacillus kefiri.

Kefir kopenkefirkorrels, kefirbloempjes om melkkefir te maken

Kefir kan de botgezondheid verbeteren en het risico op osteoporose verlagen. Osteoporose wordt gekenmerkt door achteruitgang van botweefsel en is een groot probleem in westerse landen. Het is vooral gebruikelijk bij oudere vrouwen en verhoogt het risico op fracturen aanzienlijk. Zorgen voor voldoende calciuminname is een van de meest effectieve manieren om de gezondheid van de botten te verbeteren en de progressie van osteoporose te vertragen. Verse kefir is niet alleen een geweldige bron van calcium, maar ook van vitamine K2, die een centrale rol speelt in het calciummetabolisme. Kefir gemaakt van zuivel is een uitstekende bron van calcium en volvette melkkefir bevat ook vitamine K2. Deze voedingsstoffen hebben grote voordelen voor de gezondheid van de botten.

Melkkefir heeft veel bevestigde gezondheidsvoordelen. Er is echter zeer weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van waterkefir, een ander type drank, omdat een andere microbiële cultuur het fermenteert. De gezondheidsvoordelen van kefir zijn niet alleen voor de spijsvertering; ze beïnvloeden andere lichaamsdelen, waaronder uw immuunsysteem, hart en ontstekingen. De effecten van kefir zijn niet altijd onmiddellijk en het drinken van één glas kefir lost uw problemen niet op. Studies tonen aan dat kefir de gezondheid kan verbeteren als mensen het regelmatig drinken (meestal dagelijks gedurende 2-4 weken). Veel onderzoek naar de voordelen van kefir heeft zich in eerste instantie gericht op ratten en muizen, wat aantoont dat het kan helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden, de nierfunctie te beschermen, de immuun functie te ondersteunen en meer.

Hoe kefir zelf maken?

Als je je afvraagt ​​hoe je kefir moet gebruiken, dan is het vrij eenvoudig. Je kunt een glas kefir toevoegen aan je dagelijkse dieet, maar je kunt het ook gebruiken om eenvoudige, gezonde saladedressings te maken. In Oost-Europa is er zelfs een koude soep genaamd Okroshka die is gemaakt van rode biet, komkommer, dille en kefir, en het is een geweldige manier om je dieet een boost te geven met deze gezondheid bevorderende drank. Als het gaat om hoeveel melkkefir per dag, is het antwoord simpel: drink kefir met mate en elke dag. In plaats van kefir te eten in de hoop dat je zult afvallen, kun je een glas kefir aan je dagelijkse routine toevoegen om je gezondheid te ondersteunen.

Je kunt kefir ook thuis maken. Het is verrassend eenvoudig en het is een geweldige kosteneffectieve manier om elke dag kefir te drinken. Je moet de kefirkorrels (of kefircultuur) online bestellen. Ze zien eruit als kleine bloemkool en bevatten specifieke levende kefir-bacteriën die je nodig hebt om deze probiotische drank te maken. Je moet ze in melk doen en ze een paar dagen bij kamertemperatuur fermenteren (de meeste mensen bewaren de kefir in een pot op hun aanrecht). Als het klaar is, zeef je de kefirkorrels, doe je ze in verse melk en zet je zelfgemaakte kefir in de koelkast.

Natuurlijk kun je biologische kefirkorrels kopen, maar in plaats daarvan kun je beter investeren in biologische melk. Kefir is grotendeels vloeibaar, dus het is belangrijker om biologische vloeistoffen te gebruiken dan biologische kefirkorrels.

Wat zijn kefirkorrels?

Kefirkorrels worden geproduceerd door de bacteriën die kefir maken. Ze zijn er in verschillende maten, van 0,3 cm tot 3,5 cm in diameter. Kefirkorrels hebben een unieke textuur, zoals stevige gelei of gelatine, die melkzuurbacteriën bevatten en bacteriën die azijnzuur produceren, die essentieel zijn bij het produceren van de kefir-probiotische drank.

Kefirkorrels bieden een thuis voor deze belangrijke bacteriën en gisten, dus technisch gezien kunnen zelfs kefirkorrels als probiotisch worden beschouwd. Het is echter niet gebruikelijk om kefirkorrels te consumeren. Er zijn geen erkende kefirkorrels voordelen van het eten ervan. Hoewel sommige mensen ze aan hun smoothies toevoegen, blijven kefirkorrels meestal meer kefir maken; als het er te veel zijn, worden ze weggegooid of zelfs in de compostbak gedaan.

Wat is de beste tijd om kefir te drinken?

Er is geen wetenschap om te zeggen of het drinken van kefir ’s ochtends of’ s avonds iets zal veranderen aan de gezondheidskenmerken. Het is echter de moeite waard om enkele erkende praktijken in gedachten te houden die kunnen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht en ook de algemene gezondheid. Vermijd het consumeren van calorieën (drankjes of voedsel) ongeveer drie uur voordat u naar bed gaat. Je spijsverteringskanaal en darmbacteriën hebben immers een pauze nodig om te herstellen van al het harde werk van de dag. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat eten binnen een tijdsbestek van 8-12 uur per dag optimaal is voor je lichaam.

Waar kefirkorrels kopen?

Onze Kefirkorrels zijn perfect voor het maken van je zelfgemaakte Kefir, maar net als bij Kombucha SCOBY’s moet je ervoor zorgen dat ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Als u Kefirkorrels online koopt, is het essentieel om ze van een betrouwbare bron te krijgen. Zowel onze waterkefirkorrels als onze melkkefirkorrels worden vers verpakt. Hoewel het enkele batches kan kosten om zich voort te planten terwijl de kefirkorrels zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving en voedselbron, zullen deze verse kefirkorrels heerlijke kefir maken en zich snel voortplanten.

Het laatste woord over kefir

Het meeste onderzoek heeft zich gericht op de voordelen van melkkefir voor de gezondheid. Deze probiotische drank kan een reeks verschillende gezondheidsaspecten ondersteunen, van uw mondhygiëne tot uw bloedsuikerspiegel. Er zijn echter veel mythen op internet, waarvan er vele niet onderbouwd zijn, maar door marketeers worden gebruikt om hun producten te verkopen. Onthoud dat je kefir ook voor weinig moeite thuis kunt maken. Het zal niet alleen je culinaire vaardigheden verbeteren, maar het is ook een geweldige hobby!

Dit vind je misschien ook leuk...