MELKKEFIR – de voordelen voor je gezondheid

De voordelen van melkkefir

kefirkorrels, kefirbloempjes om melkkefir te makenMelkkefir is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt met koemelk of geitenmelk. Kefir wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen. Dit zijn geen echte korrels, maar korrelachtige kolonies van gist en melkzuurbacteriën die qua uiterlijk op een bloemkool lijken. Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen de micro-organismen in de kefirkorrels zich en fermenteren de suikers in de melk, waardoor ze in melkkefir veranderen. Vervolgens worden de kefirkorrels uit de vloeistof verwijderd en kunnen ze opnieuw worden gebruikt. Met andere woorden, kefir is de drank, maar kefirkorrels zijn de startercultuur die u gebruikt om de drank te produceren.

De melkzuurbacteriën in de kefirbloemen (kefirkorrels) veranderen de lactose van de melk in melkzuur, dus kefir smaakt zuur als yoghurt maar heeft een dunnere consistentie. Zuivelvrije versies van kefir kunnen worden gemaakt met kokoswater, kokosmelk of andere zoete vloeistoffen. Deze hebben niet hetzelfde voedingsprofiel als kefir op basis van zuivelproducten.

Waar is melkkefir goed voor?

kefirkorrels, kefirbloempjes om melkkefir te makenKefir is een gefermenteerde melkdrank, gekweekt met levende kefirkorrels. Kefir is een rijke bron van calcium, eiwitten en B-vitamines. Kefir is een krachtigere probiotica dan yoghurt. Yoghurt is het bekendste probiotische voedsel, maar kefir is eigenlijk een veel krachtigere probiotica. Kefirkorrels bevatten tot meer dan 40 soorten bacteriën en gisten, waardoor ze een zeer rijke en diverse probiotische bron zijn, hoewel de diversiteit kan variëren. Andere gefermenteerde zuivelproducten zijn gemaakt van veel minder soorten bacteriën en bevatten geen gisten. Kefir heeft krachtige antibacteriële eigenschappen. Er wordt aangenomen dat bepaalde probiotica in kefir u beschermen tegen infecties. Dit omvat het probiotische Lactobacillus kefiri.

Kefir kopen

Kefir kan de botgezondheid verbeteren en het risico op osteoporose verlagen. Osteoporose wordt gekenmerkt door achteruitgang van botweefsel en is een groot probleem in westerse landen. Het is vooral gebruikelijk bij oudere vrouwen en verhoogt het risico op fracturen aanzienlijk. Zorgen voor voldoende calciuminname is een van de meest effectieve manieren om de gezondheid van de botten te verbeteren en de progressie van osteoporose te vertragen. Verse kefir is niet alleen een geweldige bron van calcium, maar ook van vitamine K2, die een centrale rol speelt in het calciummetabolisme. Kefir gemaakt van zuivel is een uitstekende bron van calcium en volvette melkkefir bevat ook vitamine K2. Deze voedingsstoffen hebben grote voordelen voor de gezondheid van de botten.

Wat is melkkefir?

Kefir is een gefermenteerde melkdrank met vele gedocumenteerde gezondheidsvoordelen. Men denkt dat het zijn oorsprong vindt in de bergen van de Kaukasus, waar gezinnen de melk fermenteerden in zakken van geitenleer die aan de buitenmuren van hun huizen hingen. Melkkefir is romig en smeuïg, vergelijkbaar met dunne yoghurt, en is al eeuwenlang populair in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar mensen het al lang associëren met een goede gezondheid. Melkkefir kan worden gemaakt met bijna elk type melk, vol of magere. Geitenmelkkefir, ook wel geitenkefir genoemd, is een populair alternatief voor mensen die allergisch zijn voor koemelk, maar geitenmelk kan lastig te vinden zijn in de supermarkt.

Hoe kefir gebruiken?

Als je je afvraagt ​​hoe je kefir moet gebruiken, dan is het vrij eenvoudig. Je kunt een glas kefir toevoegen aan je dagelijkse dieet, maar je kunt het ook gebruiken om eenvoudige, gezonde saladedressings te maken. In Oost-Europa is er zelfs een koude soep genaamd Okroshka die is gemaakt van rode biet, komkommer, dille en kefir, en het is een geweldige manier om je dieet een boost te geven met deze gezondheid bevorderende drank. Als het gaat om hoeveel melkkefir per dag, is het antwoord simpel: drink kefir met mate en elke dag. In plaats van kefir te eten in de hoop dat je zult afvallen, kun je een glas kefir aan je dagelijkse routine toevoegen om je gezondheid te ondersteunen.

Wat is de beste tijd om kefir te drinken?

Er is geen wetenschap om te zeggen of het drinken van kefir ‘s ochtends of’ s avonds iets zal veranderen aan de gezondheidskenmerken. Het is echter de moeite waard om enkele erkende praktijken in gedachten te houden die kunnen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht en ook de algemene gezondheid. Vermijd het consumeren van calorieën (drankjes of voedsel) ongeveer drie uur voordat u naar bed gaat. Je spijsverteringskanaal en darmbacteriën hebben immers een pauze nodig om te herstellen van al het harde werk van de dag. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat eten binnen een tijdsbestek van 8-12 uur per dag optimaal is voor je lichaam.

Het laatste woord over kefir

Het meeste onderzoek heeft zich gericht op de voordelen van melkkefir voor de gezondheid. Deze probiotische drank kan een reeks verschillende gezondheidsaspecten ondersteunen, van uw mondhygiëne tot uw bloedsuikerspiegel. Er zijn echter veel mythen op internet, waarvan er vele niet onderbouwd zijn, maar door marketeers worden gebruikt om hun producten te verkopen. Onthoud dat je kefir ook voor weinig moeite thuis kunt maken. Het zal niet alleen je culinaire vaardigheden verbeteren, maar het is ook een geweldige hobby!

 

Dit vind je misschien ook leuk...