Zelf kefir of kombucha maken

Wat is Melkkefir?

Melkkefir is een heerlijke gefermenteerde melkdrank. Melkkefir is vergelijkbaar met yoghurt. Maar melkkefir is dunner dan yoghurt. Melkkefir is een gefermenteerde melkdrank en kan op 2 manieren gemaakt worden. De eerste methode is met de melkkefirbloempjes. Deze kefirbloempjes of kefirkorrels zijn opgebouwd uit nuttige bacteriën en gisten. De bacteriën en gisten in de melkkefirkorrels fermenteren de melk tot melkkefir. Met melkkefirkorrels kan je onbeperkt melkkefir maken, mits de juiste zorg. Een tweede methode om melkkefir te maken is met een ferment. Kefir ferment is ideaal voor mensen die niet op dagelijkse basis kefir willen maken. Met het Kefir ferment maak je melkkefir wanneer je dit zelf wenst. Met kefir ferment kan je slechts enkele malen verder kweken. Melkkefir kan je met verschillende soorten melk maken, zoals: koemelk, geitenmelk, rauwe melk en kokosmelk. Melkkefir wordt meestal gefermenteerd bij kamertemperatuur gedurende ongeveer 24 uur. Melkkefir smaakt als een licht zure en frisse drinkyoghurt. Kefir gemaakt met een ferment smaakt in het algemeen milder. Aan het drinken van kefir worden diverse gezondheid bevorderende effecten toegeschreven. Kijk op de afzonderlijke pagina’s voor specifieke informatie over het gebruik.

Maak thuis zelf Melkkefir. Eénmaal als je de melkkefirkorrels in huis hebt, kan je onbeperkt kefir maken. De melkkefirkorrels groeien snel, al snel zal blijken dat je te veel kefirkorrels hebt. Koop nu melkkefirkorrels, want de voorraad van dit levend product is beperkt.

Melkkefir recept

Benodigdheden:

 1. Bolzeef
 2. Glazen pot met een inhoud van 1 liter
 3. Luchtdoorlatende doek, kaasdoek of koffiefilter
 4. Rekkertje of elastiekje
 5. Plastieken of houten lepel (optioneel)
 6. 150 ml verse melk
 7. 10 gram levende melkkefirkorrels

Instructie:

STAP 1: Doe de kefirkorrels in een zeef en spoel ze kort af met melk (spoel de korrels zeker af als u de korrels pas ontvangen hebt).

STAP 2: Doe de kefirkorrels in een glazen pot. Verhouding: ongeveer 10 gram melkkefirkorrels op 150 ml melk.

STAP 3: Dek de pot af met een luchtdoorlatende doek en sluit deze af met een elastiekje. Plaats de pot in een rustig hoekje bij kamertemperatuur.

STAP 4: Na 18 tot 24 uur is de drank klaar, de drank is dikker geworden.

STAP 5: Plaats de bolzeef boven een beslagkom. Giet de inhoud van de glazen pot (kefirkorrels & drank) leeg in het vergiet, de drank lekt door het vergiet. Om het proces van het lekken te versnellen kan je de kefirbloempjes lichtjes roeren met een lepel. De verkregen drank in de beslagkom is de melkkefirdrank. Klaar om te drinken of je kunt de drank ook eerst laten afkoelen in de koelkast.

Begin terug bij stap 1:

Spoel de kefirkorrels af met melk of bronwater, opgepast kraantjeswater bevat chloor, chloor kan schadelijk zijn voor uw kefirkorrels. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen bij het reinigen van alle gebruikte materialen. Was uw handen vooraleer u start. Vermijd dat de kefirkorrels in aanraking komen met metalen. De aangegeven verhouding is 1 op 10, dus U kan verhoudingsgewijs grotere of kleinere batches aanmaken.

Verse kefirbloempjes te koop – €12.99 – Gratis verzending in BE/NL

[wpecpp name=”Kefirplantie 10 gram – Gratis verzending in België en Nederland” price=”12.99″ align=”center”]

kefir kopen


Wat is Waterkefir?

Waterkefir is een probiotische drank en wordt gemaakt op basis van water met suiker. Waterkefir is niet zo bekend als melkkefir, maar het is hetzelfde concept. Waterkefir is een milde, verfrissende en licht koolzuurhoudende drank. Waterkefir wordt gefermenteerd bij kamertemperatuur gedurende 24 tot 48 uur. Waterkefir heeft vele voordelen voor de gezondheid. Het is een prachtig alternatief voor degenen die lactose-intolerant of gevoelig voor caseïne zijn. Waterkefir zit vol met probiotica en heeft bijna net zo veel voordelen als melkkefir. De betaalbaarheid van suiker en water maakt het niet alleen gezonder dan de meeste dranken, maar ook goedkoper. De herbruikbare waterkefirkorrels zijn een goede investering voor uw gezondheid. Kijk op de afzonderlijke pagina’s voor specifieke informatie over het gebruik.

Maak zelf Waterkefir met onze vers waterkefirkorrels. Als je de waterkefirkorrels in huis hebt, kan je onbeperkt waterkefir maken. De waterkefirkorrels groeien snel, al snel zal blijken dat je te veel kefirkorrels hebt.

Bekijk onze filmpjes op YOUTUBE over waterkefir, bekijk nu ons laatst gemaakt filmpje over het ontstaat van prik of koolzuur in waterkefir, je zult verbaasd zijn hoeveel prik er ontstaat tijdens de eerste gisting. Koop nu waterkefirkorrels, want de voorraad is beperkt.

Benodigdheden:

 • Een vergiet of zeef
 • Een glazen pot met een inhoud van 1 liter
 • Een luchtdoorlatende doek, kaasdoek of koffiefilter
 • Een elastiekje
 • Een houten lepel (optioneel)
 • Trechter voor het afvullen (optioneel)
 • Bewaarfles (optioneel)
 • 20 gram levende waterkefirkorrels
 • Water (bronwater, hard water bij voorkeur)
 • Suiker (rietsuiker bij voorkeur)
 • Rozijnen of abrikozen, dadels of ander gedroogd fruit
 • Een stuk citroen met of zonder schil (biologische citroen bij voorkeur of citroensap)

Werkwijze:

STAP 1: Los 10 gram suiker op in een kleine hoeveelheid 20cl warm water. De suiker kan men gemakkelijker oplossen in warm water. Laat alles afkoelen tot op kamertemperatuur.

STAP 2: Doe de waterkefirkorrels in de glazen pot.

STAP 3: Giet de suikeroplossing van Stap 1 in de pot en roer alles lichtjes om.

STAP 4: Gedroogd fruit toevoegen kan, maar u doet dit beter niet als de waterkefirkorrels zojuist per post ontvangen hebt.

STAP 5: Dek de glazen pot af met een luchtdoorlatende doek en zet de pot op een rustige plaats (op kamertemperatuur, niet in direct zonlicht) Roer het geheel om na 24 uur.

STAP 6: Na ongeveer 48 uur is de eerste gisting klaar. Giet de inhoud van de glazen pot (korrels & drank) leeg in het vergiet, de kefirdrank lekt door het vergiet. De verkregen drank in de beslagkom is de waterkefir. Klaar om te drinken of men kan de drank ook eerst laten afkoelen in de koelkast of verder laten gisten op de fles. START terug bij stap 1

Enkele tips: Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen bij het reinigen van alle gebruikte materialen. Was uw handen vooraleer u start. Vermijd dat de kefirkorrels in aanraking komen met metalen. De aangegeven verhouding is 1 op 10, dus U kan verhoudingsgewijs grotere of kleinere batches aanmaken. Op onze website vind U meerdere tips en opmerkingen in de sectie “Downloads”.

Veel plezier met uw zelfgemaakte kefirdrank.


Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt van gezoete thee en een specifieke cultuur die bekend staat als een SCOBY. SCOBY staat voor ‘symbiotische cultuur van bacteriën en gisten’. De bacteriën en gisten zetten de suiker om in ethanol en azijnzuur. Het azijnzuur geeft kombucha zijn kenmerkende unieke smaak. Maak zelf Kombucha. Kombucha is een frisse gefermenteerde drank gemaakt van thee en suiker. Het resultaat is iets tussen een sprankelende appelcider en champagne, afhankelijk van wat voor soort thee u gebruikt heeft. Om zelf kombucha te maken heb je dus een SCOBY nodig. Wij verkopen kombucha starterculturen (SCOBY’s) alleen of als onderdeel van een Kombucha Starter Kit. Deze starterculturen worden vers verpakt op de dag van de verzending, zo garanderen wij u een gezonde kombucha SCOBY. De kombucha SCOBY kan onmiddellijk gebruikt worden om zelf kombucha te maken.

Benodigdheden:

• 1 liter water (zacht water, weinig mineralen)

• 3 theebuiltjes of 5g losse groene of zwarte thee

• 100 gram witte suiker (witte suiker kan deels vervangen worden door honing, agavesiroop poeder, glucose of bruine suiker)

• kombucha moederzwam (SCOBY)

• 10% kombucha van de vorige batch of 2 eetlepels gedistilleerde azijn

Werkwijze:

 •  Overgiet de thee met de aangegeven hoeveelheid kokend water
 •  Voeg de suikers al roerend toe tot ze opgelost zijn
 •  Laat de thee tot 15 minuten trekken, verwijder daarna de thee
 •  Laat alles rustig staan totdat het is afgekoeld tot ongeveer 25°C
 •  Voeg de startersvloeistof toe of vervang deze door 2 eetlepels gedistilleerde azijn
 •  Giet daarna alles in de glazen kombucha pot (min. 2L inhoud)
 •  Voeg daarna de kombucha moederzwam toe (gladde kant boven)
 •  Dek de bokaal af met een kaasdoek en doe er een elastiek omheen
 •  Laat de pot staan bij kamertemperatuur (ideale temperatuur is 23°C)
 • Na ongeveer 14 dagen kan er gebotteld worden (7-28 dagen afhankelijk van de temperatuur en de smaak die men wenst te bekomen)
 • Tijdens het brouwen kan je de zuurtegraad regelmatig controleren met een pH-strip (Als de drank klaar is moet de pH-waarde liggen tussen de 2,5 en 3,5)

Volg deze link over Kombucha Tips & Advies om meer inzicht te krijgen over het maken van kombucha.


kombucha SCOBY

Dit vind je misschien ook leuk...