Melkkefir – aanbevolen verhouding van kefirkorrels op melk
We raden het gebruik van 1 deel (100 gram) kefirkorrels voor het kweken van maximaal 1 liter melk. Deze verhouding variëren naargelang de temperatuur, gebruikte melk en persoonlijke smaak.
Het teveel aan kefirkorrels kan men gebruiken om een extra pot met kefir te starten, te veel aan kefir kan gedeeld worden met vrienden, kefirkorrels kan gegeten worden door mens en dier, kefirkorrels kan men mengen in smoothies. Het te veel aan kefirkorrels kan men ook laten drogen als backup.
← Wat is de aanbevolen verhouding van kefirkorrels op melk voor het maken van melkkefir ?
Kefir is een goede bron van veel voedingsstoffen. Kefir is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt met koemelk of geitenmelk. Het wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen. Dit zijn geen echte korrels, maar kolonies van gist en melkzuurbacteriën die qua uiterlijk op een bloemkool lijken.
Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen de micro-organismen zich en fermenteren de suikers in de melk, waardoor ze de melk in kefir veranderen. Vervolgens worden de kefirkorrels uit de vloeistof (gefermenteerde melk) verwijderd en kunnen ze opnieuw worden gebruikt. Met andere woorden, kefir is de drank, maar kefirkorrels zijn de startercultuur die u gebruikt om de drank te produceren. Kefir is afkomstig uit Rusland en Zuidwest-Azië. De naam is afgeleid van het Turkse woord keyif, wat “zich goed voelen” betekent na het eten.
Melkkefir smaakt zuur als yoghurt – maar heeft een dunnere consistentie.
Stap 1: De Fermentatie
Plaats 1 eetlepel kefirkorrels in een glazen pot en vul deze met een kopje verse melk. De verhouding tussen kefirkorrels en melk moet altijd 1 eetlepel per kopje zijn en kan worden verhoogd als je een grotere portie wilt maken.
Bedek de pot met iets ademend, zoals een strak geweven doek of koffiefilter, en maak het vast met een rubberen band. De kefirkorrels hebben geen zuurstof nodig om te overleven, maar er zijn bacteriestammen in melk en kefirkorrels die gedijen in zuurstofrijke omgevingen, dus luchtstroom is de sleutel.
Laat het potje met de kefirkorrels en melk ongeveer 24 uur op kamertemperatuur staan. Als het warmer is waar je woont, zal het fermentatieproces sneller of langzamer gaan als het koud is. Je weet dat de kefir klaar is als de consistentie is ingedikt, de melk zuur smaakt en er lichte wervelingen van wit en geel in het mengsel verschijnen – dit zijn de wrongel en wei die net beginnen te scheiden.
Stap 2: Zeef je kefir
Giet het mengsel door een bolzeef, vang de vloeistof op in een kom en gebruik een houten lepel om de kefirkorrels tegen de zeef te duwen en alle overtollige vloeistof op te vangen. Je blijft achter met de kefirkorrels in de zeef, die minder op yoghurt lijken en meer op kwark.
Giet de kefir uit de kom in een andere glazen pot of fles en dek af met een deksel. Je kunt het meteen drinken of tot drie weken in de koelkast bewaren.
Stap 3: Voer je kefirkorrels opnieuw
Doe de kefirkorrels uit de bolzeef terug in hun pot en giet er verse melk over, dek af en herhaal het hele proces. Kefirkorrels verdubbelen elke twee weken in grootte, dus voeg meer melk toe om de verhouding van 1:10 te behouden. Als je te veel melkkefirkorrels hebt, geef er dan wat aan een vriend of mix ze in een smoothie.
Stap 4: drink je kefir op
Meestal is het gemakkelijkste om voor het ontbijt te maken een smoothie boordevol groenten, bessen en ongeveer een kopje kefir voor een pittige kick. Als ik op zondag extra tijd heb, bereid ik ’s nachts haver voor de week, waarbij ik de melk en yoghurt met kefir vermeng. Kefir is een verworven smaak, en nieuwkomers zullen er waarschijnlijk voor terugdeinzen om het puur te drinken. Maar inmiddels ben ik er dol op geworden. Soms meng ik wat honing en drink het langzaam op, genietend van elke pittige slok.
Koop verse kefirkorrels voor € 12,99