Melkkefir FAQ (23)
Verse melkkefirkorrels kunnen vers worden verzonden. De maximale doorlooptijd van een zending is 2 tot 5 dagen. Daarom versturen wij nooit juist voor het weekend, maar meestal op maandag. Je kan de kefirkorrels verpakken in een goed afgesloten plastiek zakje met een weinig aan vocht (melk of water). Belangrijk is dat er geen resterende lucht in het zakje zit (anders gaat het zakje openbreken). Plaats het zakje in een andere zak voor extra veiligheid. Verzenden doen je best in een bubbelfolie enveloppe, omwille dat deze soort van enveloppen stevig zijn.
Verzending van gedroogde kefirkorrels is heel simpel, droog de korrels en verpak ze veilig in een zakje en doe ze daarna in een envelop (bij voorkeur gewatteerd). Gedroogde kefirkorrels kunnen tegen een langere doorlooptijd, dus je kan ze gemakkelijk wereldwijd verzenden, aangezien gedroogde kefirkorrels zeker 6 maanden houdbaar zijn.
Met Kefir ferment is het super gemakkelijk om melkkefir te maken! Het is leuk en heel gemakkelijk om te maken! Deze methode gebruikte ik toen ik voor het eerst begon met het maken van kefir. Het is heel gemakkelijk – je kunt zoveel kefir maken als je wil, en je hoeft niet elke dag kefir te maken. Kefir maken met een ferment is erg handig is voor mensen die druk zijn en niet veel tijd hebben voor zich bezig te houden met levende kefirkorrels. Deze kefir komt in poedervorm en je voegt in feite gewoon melk toe en je bent klaar.
Kefir Ferment is de “Kefir voor beginners”!
Melkkefir maken met verse melkkefirkorrels?
Allereerst moet je wat melkkefirkorrels in handen krijgen. Deze zijn niet te verwarren met waterkefirkorrels, aangezien het twee totaal verschillende culturen zijn. Waar kun je deze vinden of kopen? Zoek een vriend die kefir maakt, informeer bij uw plaatselijke natuurwinkel of bestel kefir online.
Hoe melkkefir maken?
Melkkefir maken is een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen. Een van de rituelen van mijn vader, toen ik een kind was, was het ophalen van zijn weckpot uit de onderste keukenkast. Mijn vader schroefde het deksel eraf, gooide de inhoud in een fijnmazige bolzeef boven een kom en wreef met een lepel rond de kefirkorrels, waarbij hij de vloeistof door de bolzeef schraapte. Daarna verdeelde hij de kefir in drie bekers en voegde er een lepel honing aan toe.
Melkkefir recept
- Giet de inhoud van uw pot in een fijnmazige bolzeef over een middelgrote kom.
- Werk met een lepel rond de zeef totdat alle vloeistof er doorheen is en alleen de kefirkorrels overblijven.
- Was en droog de kefirpot.
- Schep de kefirkorrels terug in de pot en vul aan met melk.
- Dek de pot losjes af en bewaar deze op een donkere plaats.
Hoeveel melk moet ik gebruiken bij het maken van melkkefir?
De melk die je toevoegt aan je kefirkorrels hangt af van hoeveel je wilt drinken. Als je je alleen kunt committeren aan het drinken van een kopje kefir per dag, voeg dan een kopje melk toe. Het is een van die dingen die je kunt inschatten, dus denk er niet te veel over na. Als je te veel melk toevoegt, beloof ik je dat je je kefir niet verknoeit! Misschien moet je het nog een dag laten fermenteren, maar na verloop van tijd en experimenteren zul je ontdekken wat voor jou werkt.
Hoe lang moet kefir fermenteren?
De vuistregel voor kefirfermentatie is 12 tot 24 uur. Ik heb de mijne 36-48 uur laten fermenteren omdat ik van de extra pittige smaak houd, maar kefir heeft op zijn minst een hele dag nodig om de melkzuurbacteriën van de kefirkorrels hun werk te laten doen. Hoe langer de gisting, hoe pittiger de melkkefir zal zijn. Het gebeurt. Soms staat het leven in de weg, of ga je op vakantie en keer je terug naar een pot melkkefir. Wanneer dit gebeurt, gooit u de partij in uw bolzeef en verwijdert u alle vloeistof. Ik adviseer om het niet te drinken. Zodra dit is gebeurd, spoelt u de kefirkorrels af onder koud, gefilterd water en maakt u zoals gewoonlijk kefir. Het duurt een paar dagen of max. 2 weken voordat je kefir uit de dood is opgestaan, maar ik beloof je dat je geduld zal worden beloond! Vergeet niet om je kefirpot in de koelkast te bewaren als je op vakantie gaat.
Melkkefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten, die samengegroeid zijn en een plantje vormen: het zogenaamde ‘yoghurtplantje’.
Bacterien die mogelijks voorkomen in zelfgemaakte kefir :
Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacillus kefiri, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum,
Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus sake, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum, Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides ,Pseudomonas, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida, Streptococcus thermophilus
Het antwoord is ja en nee.
Als je melkkefir wil maken van al gemaakte kefir, hetzij in de winkel gekocht of van een kennis, dan heb je misschien succes. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet met een succesvolle partij gekweekte kefir eindigt. Het succes hangt af van de kweekomstandigheden en de gezondheid van de vooraf gemaakte kefir. Kefir maken van vooraf gemaakte kefir is een gok. Het kan al dan niet succesvol zijn.
Voor de beste kans om met succes kefir te maken van de in de winkel gekochte melkkefir, raden we aan:
Gebruik de meest verse kefir die beschikbaar is. Bekijk de voorraad op de plank om de beste vervaldatum te verkrijgen, diegene die het verst is. Gebruik de kefir zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe minder succes je zal hebben. Kweek op kamertemperatuur met gepasteuriseerde melk, of verse (dezelfde dag) rauwe melk. Gebruik 2-4 eetlepels kefir op 1 liter verse melk.
Andere alternatieve manieren om zelfgemaakte kefir te maken
De andere manier om zelfgemaakte kefir te maken die u zou kunnen interesseren, is Melk Kefir Starter Kit of kefirkorrels. Kefirkorrels hebben meer onderhoudstijd nodig, maar u kunt de productietijd van uw kefir vertragen. Het kiezen van de optie van kefir-startcultuur is de beste optie om de betrouwbare productie van zelfgemaakte kefir te garanderen.
Hoe maak je kefir van in de winkel gekochte kefir?
Je kunt melkkefir ook gebruiken om heerlijke smoothies te maken. Het recept is eenvoudig en het andere goede is dat het niet duur is. Je hebt alle ingrediënten in huis en hoeft alleen het beste recept te maken. Je kunt elk recept kiezen dat je wilt.
Gezond leven lijkt voor sommige mensen misschien duur, maar het tegendeel is waar. Je kunt melkkefir gebruiken om te genieten van sommige dingen waar je graag van wilt genieten, hoewel ze misschien een beetje duur zijn. Zo zijn zelfgemaakte producten niet alleen goedkoop, maar ook goed voor je gezondheid.
Tips en trucs voor het maken van kefir van in de winkel gekochte kefir
Het meest cruciale element dat u moet weten, is dat de in de winkel gekochte kefir licht gepasteuriseerd is. Dit betekent dat er kansen zijn op inconsistente resultaten als je de kefir die je in de winkel hebt gekocht gebruikt als je startercultuur voor het maken van je kefir. De waarschijnlijke reden voor inconsistente resultaten is dat het pasteurisatieproces schade kan toebrengen aan de microben en bacteriën, waardoor de balans van de opnieuw gekweekte kefir wordt aangetast. Daarom kun je de volgende tips gebruiken om je kefir te maken van in de winkel gekochte kefir.
Hoe maak je Kefir met uit de winkel gekochte kefir?
Probeer de meest verse kefir te krijgen die in de winkel verkrijgbaar is door zorgvuldig de producten in het schap te doorzoeken om er een te vinden met de verste beste koopdatum. Het is ook cruciaal om de kefir die je in de winkel koopt zo snel mogelijk te gebruiken om je kansen op succes te vergroten. Je moet het ook kweken in gepasteuriseerde melk op lage temperatuur of verse melk voor de beste resultaten. Houd de kweektemperaturen stabiel, vooral tussen 18-28°C. U moet tussen de twee tot vier eetlepels kefir in een liter verse melk gebruiken.
In de winkel gekochte kefir versus zelfgemaakte kefir
Voor onze gezondheidsbewuste drinkers, als je je afvraagt wat de betere optie is: kefir uit de winkel of zelfgemaakte kefir, we zijn hier om je het overzicht te geven! Vanwege de verwerking en verpakking heeft in de winkel gekochte kefir een lagere potentie, is niet koolzuurhoudend en is langer houdbaar. In de winkel gekochte kefir levert slechts ongeveer 10 soorten op, terwijl zelfgemaakte echte kefir doorgaans 40-60 soorten bacteriën en gisten heeft, wat een aanzienlijk verschil is! Met meer bacterie- en giststammen krijgt u een hogere voedingswaarde dan commerciële kefir biedt. Je zult ook merken dat de meeste commerciële kefir niet koolzuurhoudend is, omdat kefir uit de winkel wordt beperkt door het bottel- en productieproces. Hoewel dit voor jou misschien geen onderscheidende factor is, kun je het koolzuurhoudend maken als je besluit om thuis je eigen kefir te maken.
Zelfgemaakte kefir is ook de gezondere en veiligere optie als je dieetbeperkingen hebt, zoals lactose-intolerantie of diabetes hebt en ijverig moet zijn met betrekking tot suikerconsumptie.
Zoals bij de meeste doe-het-zelfprojecten, heb je volledige controle over de ingrediënten die je in je kefir gaat gebruiken – een aanzienlijk voordeel dat hoort bij het maken van je kefir. Een ander voordeel van zelfgemaakte kefir is het toevoegen van fruit om je drankje smaakvoller en op maat te maken. Terwijl de meeste lokale supermarkten en kruidenierswinkels verschillende smaken en soorten kefir hebben, komt het slechts in de buurt in vergelijking met fruitige zelfgemaakte kefir, allemaal zonder de onnodige suiker of toevoegingen!
Wat heb je nodig om zelf kefir te maken?
In tegenstelling tot andere gefermenteerde dranken die rijk zijn aan probiotica, zoals kombucha, is zelfgemaakte kefir eenvoudig omdat er slechts twee hoofdingrediënten en minimale apparatuur voor nodig zijn. Om je kefir thuis te maken, heb je het volgende nodig:
- Volle melk, koemelk of geitenmelk – We raden aan om 1%, 2% of volle melk te gebruiken. Lactosevrije melk, ultra gepasteuriseerde en magere melk wordt niet aanbevolen. Kokos- of amandelmelk kan worden gebruikt. De dikte van je kefir hangt af van het type melk dat je gebruikt.
- Kefirkorrels om te beginnen heb je slechts twee theelepels kefirkorrels nodig! Gebruik altijd verse kefirkorrels in plaats van gedehydrateerde (gedroogde kefirkorrels).
- Glasen kefirpot- Behoud de rijke smaak en kwaliteit van je kefir door BPA-vrij glas en een brede opening te gebruiken, zodat je meer ruimte hebt om mee te werken.
- Luchtdoorlatende soek of plastic deksel- Gebruik een stoffen of plastic deksel om je kefir te bedekken en houd het goed afgesloten om het fermentatieproces te starten.
- Plastic bolzeef of roestvrij staal – Gebruik alleen plastic of roestvrij staal. Vermijd fijnmazige of metalen zeven, omdat ze het persen moeilijker maken vanwege hun kleine formaat.
- Plastic of houten lepel – Gebruik nooit een metalen lepel bij het maken van kefir.
Conclusie
Ik hoop dat je genoten hebt van de tutorial over hoe je melkkefir kunt maken van in de winkel gekochte kefir. In de winkel gekochte kefir kan yoghurt bevatten en je kunt het gebruiken om zelfgemaakte kefir te maken. Je kunt je kefir gebruiken om bijvoorbeeld ’s nachts haver en heerlijke perziken te maken en dit is allemaal goed voor je gezondheid. Zelfgemaakte melkkefir is ook voordelig omdat het goedkoop en gemakkelijk te maken is. Daarom kun je niet hunkeren naar goede dingen die vaak duur zijn, terwijl je het zelf thuis kunt doen. Het recept van melkkefir van in de winkel gekochte kefir is bijvoorbeeld het gemakkelijkst, omdat het maar twee stappen omvatte. Je hoeft ook maar twee ingrediënten te mengen en je bent klaar.
Melkkefir startpakket kopen
Om tijd en geld te besparen, kun je een kefir starterspakket kopen met al je kefirbenodigdheden om direct aan de slag te gaan! Of je nu elk item afzonderlijk of in een kefir starterspakket koopt, om je kefir thuis te maken heb je niet veel ingrediënten nodig, en misschien heb je de meeste van deze benodigdheden al in huis! Als je een compleet kefir startpakket koopt kan je onmiddellijk beginnen met het maken van je kefir met de uitgebreide, stapsgewijze instructies en recepten over melkkefir.
Koop online een startpakket voor melkkefir en waterkefir, voor een vliegende start. Met melkkefirkorrels, waterkefirkorrels en veel voordeel. Alles wat je nodig hebt om zelf kefir te maken!
- Levende melkkefirkorrels : als u de melkkefirkorrels goed verzorgt, hebben de kefirkorrels een onbeperkte levensduur. De verse of levende melkkefirkorrels kunnen herhaaldelijk gebruikt worden om kefir te maken.
- Kefir starter cultuur : kefir gemaakt met kefir ferment (of kefirpoeder) kan men na de eerste kweek tot 7 keer opnieuw kefir maken. Neem een paar eetlepels verse kefir van de eerste kweek en voeg deze toe aan verse melk, herhaal deze stap om nieuwe kefir te maken. Het exacte aantal opeenvolgende batches hangt af van de versheid van de kefir en hygiënische toegepaste praktijken.
In de meeste gevallen hoeven de kefirkorrels niet afgespoeld te worden. Ik raad het af om de kefirkorrels te spoelen na iedere batch. Als je de kefirkorrels toch wenst af te spoelen, na bijvoorbeeld dat je de kefirkorrels per post hebt ontvangen. Kan ik je aanraden de kefirkorrels best af te spoelen met flessenwater op kamertemperatuur. Tapwater of leidingwater kan chloor en fluoride bevatten. Deze elementen kunnen schadelijk zijn voor de kefirkorrels. In de meeste gevallen zal bij heel sporadisch spoelen, de kefircultuur zich wel herstellen. Maar door de kefirkorrels na iedere batch te spoelen kan je het oppervlak van de kefirkorrels verstoren en zo de microflora beschadigen. Telkens je de kefirkorrels spoelt verwijder je de beschermende laag rond de kefirkorrels. De kefirkorrels worden dan sneller blootgesteld aan vreemde bacteriën.
Hoewel er suggesties zijn om geen metalen zeef te gebruiken, heb ik feitelijk geen aanwijzingen dat roestvrijstalen zeven ook daadwerkelijk een probleem vormen voor de microflora van de kefirkorrels. Plastiek en RVS zeven zijn verkrijgbaar bij de meeste grotere winkels. Gebruik bij voorkeur zeven met een maaswijdte van ongeveer 1 tot 2 mm voor melkkefir. Iets fijner zeven, met mazen van kleiner dan 1 mm werken heel moeilijk met melkkefir. Aan de andere kant, een kleinere maaswijdte werkt goed voor het uitpersen van waterkefir. Koop nu kunststof bolzeven.
Wat is kefir starter, kefirpoeder of ook wel kefir ferment genoemd ?
Kefir poeder starters zijn gevriesdroogd, bevatten een groot aantal bacteriën en gisten.Met 1 zakje kefir starter kan je een beperkte hoeveelheid melkkefir maken. U kunt de zakjes kefir ferment meestal kopen in enkele zakjes of in doosjes van 3 tot 10 zakjes. Het zakje met ferment wordt aan melk toegevoegd, meestal 1 liter per zakje. Het fermenteren gebeurd meestal op kamertemperatuur of soms wordt er aanbevolen de melk lichtjes op te warmen. Nadat u de melk en de kefir poeder heeft samengevoegd, start het fermentatieproces. Dit proces duurt meestal tussen de 12 en 24 uur. Na max. 24 uur is de kefir klaar om te drinken. Je kan de drank eerst nog koelen in de koelkast alvorens te drinken.
Het grote voordeel aan kefir poeder culturen of kefir ferment is hun gebruiksgemak en het feit dat ze gemakkelijk werken met een verscheidenheid aan melk.
Zelfgemaakte kefir bevat meer probiotica dan kefir gekocht in de winkel. Zelfgemaakte kefir smaakt ook anders dan de kefir dewelke je kan kopen in de winkel. Je kan voor een stuk zelf de smaak bepalen door langer of korter te fermenteren, ook de gekozen melk heeft invloed op de smaak.
Deze vorm kefir kan je meestal online kopen en in bepaalde natuurvoedingswinkels.
Als je pas start met het drinken van kefir, start dan best met een kleine portie. In principe mag je zoveel kefir drinken als jezelf wil. Vraag jezelf af hoeveel melk je normaal verbruikt in een dag. Zorg ervoor door meer te drinken dat je geen andere belangrijke voedingsmiddelen of maaltijden overslaat. Een gebruikelijke hoeveelheid voor mensen die regelmatig kefir drinken is ongeveer 1 tot 4 kopjes kefir per dag. Balans is de sleutel tot een goede gezondheid. Sommige mensen worstelen in eerste instantie misschien vanwege de zure aard van kefir. Het is een verstandig als je begint met kefir te drinken je lichaam tijd te geven zich aan te passen. Begin met 1/4 kopje kefir per dag, daarna geleidelijk te verhogen tot 1/2 kopje kefir per dag voor een week of zo. Na een week of twee probeer je de portie te verhogen totdat je geleidelijk de portie bereikt dewelke je dagelijks wenst te consumeren.
Ja, dat kan. Kefirkorrels zijn eigenlijk heel lekker naar onze mening en zitten vol met probiotica. Veel mensen kiezen ervoor om hun extra kefirkorrels op te eten, of ze als voer te geven aan de huisdieren. U kunt ze ook droog eten.
Terwijl melkkefir weinig lactose bevat, kunt u de lactose verder verminderen door de afgewerkte kefir voor 1 tot 2 dagen te laten staan in een pot voordat je de kefir consumeert. U kan de kefir op het aanrecht laten staan of in de koelkast bewaren. Houd in gedachten dat de kefir zal meer zuur smaken en meer alcohol bevatten.
Hoe melkkefirkorrels drogen :
- Doe de kefirbloempjes in een zeef
- Spoel de kefirbloempjes goed af onder koud stromend water, totdat ze goed schoon zijn
- Doe de kefirbloemen in een grote kom of schaal en overgiet ze met water (flessen water of niet-gechloreerd water), roer het geheel lichtjes met de hand om en giet de kefirkorrels af in een zeef
- Dep vervolgens de kefirbloemen goed droog met een schone keukenhanddoek
- Leg de kefirkorrels op een droge keukenhanddoek in een goed geventileerde ruimte, waar het niet te koud is. Leg ze bij voorkeur op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan drogen
- Kefirbloempjes zullen binnen de 3 tot 5 dagen droog zijn
- De kefirbloemen zijn volledig droog als ze volledig hard, donker geel-oranje kleur, de helft van hun oorspronkelijke grootte hebben (kefirkorrels dienen goed droog te zijn om ze voor langere tijd te kunnen bewaren)
- Bewaar de gedroogde kefirkorrels in een afsluitbaar zakje in de koelkast (tot 6 maanden)
De kefirkorrels drogen met een dehydrator kan ook
Waterkefir bevat minder stammen van bacteriën en gisten dan melkkefir, maar veel meer dan andere gekweekte producten, zoals yoghurt.
Ik voeg de kefir elke ochtend toe aan een smoothie. Maar u kunt kefir ook gebruiken in pannenkoeken, ijs, koekjes ter vervanging van melk of yoghurt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik melkkefir op uw huid of als gezichtsmasker en kefir is zeer geschikt tegen Eczeem. De mogelijkheden van kefir zijn vrijwel eindeloos!
Nog enkele voorbeelden waar je kefir kan gebruiken :
- Kefir in smoothies
- Kefir geserveerd met fruit
- Kefir kan je de soep doen, als vervanger van de zure room
- Kefir kan gebruikt worden in een ijsjesrecept
- Kefir met ontbijtgranen
- Kefir kan je perfect gebruiken als vervanger van yoghurt
- Kefir in een salade dressing
- Kefir is ideaal om probiotisch drankjes mee te maken
- Zorg ervoor dat je de echte kefirkorrels koopt en niet een poedervormige kefir of gedroogde kefirkorrels. Verse actieve korrels zijn de authentieke manier om kefir te maken en men kan voor onbepaalde tijd kefir maken. Melkkefir gemaakt met verse kefirkorrels bevat meer probiotica dan eender welk zuivelproduct.
- Het is altijd beter om de levende kefirkorrels te kopen dan de gedroogde kefirkorrels. Gedroogde kefirkorrels moeten herstellen en het duurt een hele tijd vooraleer de productie van kefir opgang komt. Tevens zal het lang duren vooraleer de kefirkorrels gaan groeien, het kan soms weken duren tot de kefirkorrels terug gaan groeien. Gedroogde kefirkorrels is wel ideaal als backup.
- Zorg ervoor dat u krijgt ten minste 1 eetlepel van kefirkorrels krijgt om te beginnen. Als je alleen een theelepel krijgt zal het langere duren voordat je een grote portie kefir kan maken. Nu , als je goede kwaliteit van kefirkorrels krijgt, zullen deze wel snel groeien.
- Wees op uw hoede voor goedkope kefirkorrels. Het dagelijks verversen van kefirkorrels kost geld. Mensen die minder bezig zijn met kefir, bewaren hun kefirkorrels in de koelkast, in de koelkast verliezen de kefirkorrels snel hun kwaliteit. Als u twijfelt vraag de verkoper of de kefirkorrels bewaard worden in een koelkast.
- Als u uw kefirkorrels besteld, vraag dan best hoe snel ze verstuurd kunnen worden en of ze lang onder weg zijn. Veel mensen die kefir verkopen hebben wachtlijsten van enkele weken.
Een eenvoudige zachte kaas is eenvoudig te maken. Gebruik best gepasteuriseerde melk. Laat de kefir een normale cyclus fermenteren (24 uur). Als de kefir klaar is, verwijder de kefirkorrels en giet de kefirdrank in een paar lagen van kaasdoek en laat de vloeibare wei (doorzichtig gele vloeistof) weg druppelen. Zodra de gewenste dikte is verkregen, voeg wat zout, peper en vers gesneden kruiden toe naar smaak.
En klaar is kees!
Iedereen kan deze zeer eenvoudig melkkefir maken. Melkkefir is eenvoudig te bereiden, enkel weg melkkefirkorrels toevoegen aan verse melk in een glazen container. Laat het geheel bij kamertemperatuur gedurende 12 tot 48 uur staan. Verwijder vervolgens de kefirkorrels uit de gekweekte kefirdrank met een zeef. De gewonnen drank kan men onmiddellijk drinken. De kefir moet minstens om de 24 uur ververst worden met nieuwe melk. Er is geen behoefte om de melk te verwarmen.
De kefirkorrels zijn waarschijnlijk nog goed als dit maar één keer is gebeurd. Het grootste gevaar voor de kefirkorrels is dat ze te lang in dezelfde melk blijven staan (=langer dan 48 uur), dat kan het gebeuren dat de kefirkorrels beginnen te verhongeren, waarbij de kefirkorrels beschadigd kunnen worden of zelfs dood gaan. Onmiddellijke actie is een noodzaak, spoel de kefirkorrels af onder stromend water en doe ze vervolgens in verse melk.
Zolang de melkkefir normaal proeft zoals anders is er niets aan de hand, als de geur en smaak is verandert. Dan kan je best de kefirkorrels dagelijks op verse melk zetten, verandert er niets de komende dagen, dus de geur en smaak blijven onaangenaam dan is er iets verkeerd. Best verkrijg je dan nieuwe kefirkorrels.
Melkkefirkorrels hebben meestal 3 tot 6 dagen nodig om te activeren. De periode is afhankelijk van meerdere factoren, zoals : hoelang waren de kefirkorrels onderweg, het seizoen speelt ook een rol en zo zijn er verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de werking van de kefirkorrels. Meestal heb je wat geduld nodig.
Melkkefir – aanbevolen verhouding van kefirkorrels op melk
We raden het gebruik van 1 deel (100 gram) kefirkorrels voor het kweken van maximaal 1 liter melk. Deze verhouding variëren naargelang de temperatuur, gebruikte melk en persoonlijke smaak.
Het teveel aan kefirkorrels kan men gebruiken om een extra pot met kefir te starten, te veel aan kefir kan gedeeld worden met vrienden, kefirkorrels kan gegeten worden door mens en dier, kefirkorrels kan men mengen in smoothies. Het te veel aan kefirkorrels kan men ook laten drogen als backup.
We raden u af om de kefirkorrels op een regelmatige basis in de koelkast te bewaren. Kefirkorrels verdragen moeilijk koude temperaturen, het vertraagt de werking van de kefirkorrels. Het kan soms moeilijk zijn om de kefirkorrels terug actief te krijgen. Het regelmatig bewaren van de kefirkorrels in de koelkast kan de balans verstoren en kan de kefirkorrels minder efficiënt en betrouwbaar maken.
Als u de dagelijkse zorg voor de kefirkorrels te omslachtig vindt kunt u overwegen een poedervormig kefir starter cultuur te gebruiken in plaats van kefirkorrels om kefir te maken. Dit product vereist aanzienlijk minder onderhoud dan kefirkorrels.
- Levende melkkefirkorrels hebben een groter aantal probiotica dan de poedervormige startercultuur
- Met de juiste zorg kan je met kefirkorrels voor onbepaalde tijd kefir maken
- De poedervormige starter cultuur kan slechts worden hergebruikt voor een aantal batches
- Poedervormige kefir starter cultuur of kefir ferment heeft een kleinere initiële investeringskost
De smaak van afgewerkte melkkefir varieert sterk afhankelijk van het type gebruikte melk en de tijdsduur van de kweek. Melkkefir kan een zure smaak en een bruisende textuur hebben. Als u nooit kefir geproefd heeft raden we je aan eerst kefir in de supermarkt te kopen. Als de smaak lekker en aangenaam vindt, raden wij u aan om zelf melkkefir te maken. Zelf kefir maken is goedkoper en gezonder. Zelfgemaakte kefir bevat tot 7 keer meer probiotica dan kefir uit de winkel.
Waterkefir FAQ (9)
Waterkefir bevat minder stammen van bacteriën en gisten dan melkkefir, maar veel meer dan andere gekweekte producten, zoals yoghurt.
We raden u af om de kefirkorrels op een regelmatige basis in de koelkast te bewaren. Kefirkorrels verdragen moeilijk koude temperaturen, het vertraagt de werking van de kefirkorrels. Het kan soms moeilijk zijn om de kefirkorrels terug actief te krijgen. Het regelmatig bewaren van de kefirkorrels in de koelkast kan de balans verstoren en kan de kefirkorrels minder efficiënt en betrouwbaar maken.
Als u de dagelijkse zorg voor de kefirkorrels te omslachtig vindt kunt u overwegen een poedervormig kefir starter cultuur te gebruiken in plaats van kefirkorrels om kefir te maken. Dit product vereist aanzienlijk minder onderhoud dan kefirkorrels.
Melkkefirkorrels hebben meestal 3 tot 6 dagen nodig om te activeren. De periode is afhankelijk van meerdere factoren, zoals : hoelang waren de kefirkorrels onderweg, het seizoen speelt ook een rol en zo zijn er verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de werking van de kefirkorrels. Meestal heb je wat geduld nodig.
Wakerkefirkorrels doen het meestal goed op mineraalrijk water (mineraal, bron of hard water). Waterkefirkorrels hebben ook niet graag zwaar gechloreerd water. In geval dan tapwater of kraantjeswater gebruikt, weet dan dat als u in een regio woont met zacht water er weinig mineralen in het water zitten. Gebruik dan best mineraalrijk water. Mineraal water verdient de voorkeur.
- Zorg ervoor dat je de echte kefirkorrels koopt en niet een poedervormige kefir of gedroogde kefirkorrels. Verse actieve korrels zijn de authentieke manier om kefir te maken en men kan voor onbepaalde tijd kefir maken. Melkkefir gemaakt met verse kefirkorrels bevat meer probiotica dan eender welk zuivelproduct.
- Het is altijd beter om de levende kefirkorrels te kopen dan de gedroogde kefirkorrels. Gedroogde kefirkorrels moeten herstellen en het duurt een hele tijd vooraleer de productie van kefir opgang komt. Tevens zal het lang duren vooraleer de kefirkorrels gaan groeien, het kan soms weken duren tot de kefirkorrels terug gaan groeien. Gedroogde kefirkorrels is wel ideaal als backup.
- Zorg ervoor dat u krijgt ten minste 1 eetlepel van kefirkorrels krijgt om te beginnen. Als je alleen een theelepel krijgt zal het langere duren voordat je een grote portie kefir kan maken. Nu , als je goede kwaliteit van kefirkorrels krijgt, zullen deze wel snel groeien.
- Wees op uw hoede voor goedkope kefirkorrels. Het dagelijks verversen van kefirkorrels kost geld. Mensen die minder bezig zijn met kefir, bewaren hun kefirkorrels in de koelkast, in de koelkast verliezen de kefirkorrels snel hun kwaliteit. Als u twijfelt vraag de verkoper of de kefirkorrels bewaard worden in een koelkast.
- Als u uw kefirkorrels besteld, vraag dan best hoe snel ze verstuurd kunnen worden en of ze lang onder weg zijn. Veel mensen die kefir verkopen hebben wachtlijsten van enkele weken.
Verse melkkefirkorrels kunnen vers worden verzonden. De maximale doorlooptijd van een zending is 2 tot 5 dagen. Daarom versturen wij nooit juist voor het weekend, maar meestal op maandag. Je kan de kefirkorrels verpakken in een goed afgesloten plastiek zakje met een weinig aan vocht (melk of water). Belangrijk is dat er geen resterende lucht in het zakje zit (anders gaat het zakje openbreken). Plaats het zakje in een andere zak voor extra veiligheid. Verzenden doen je best in een bubbelfolie enveloppe, omwille dat deze soort van enveloppen stevig zijn.
Verzending van gedroogde kefirkorrels is heel simpel, droog de korrels en verpak ze veilig in een zakje en doe ze daarna in een envelop (bij voorkeur gewatteerd). Gedroogde kefirkorrels kunnen tegen een langere doorlooptijd, dus je kan ze gemakkelijk wereldwijd verzenden, aangezien gedroogde kefirkorrels zeker 6 maanden houdbaar zijn.
Ja, dat kan. Kefirkorrels zijn eigenlijk heel lekker naar onze mening en zitten vol met probiotica. Veel mensen kiezen ervoor om hun extra kefirkorrels op te eten, of ze als voer te geven aan de huisdieren. U kunt ze ook droog eten.
Als je pas start met het drinken van kefir, start dan best met een kleine portie. In principe mag je zoveel kefir drinken als jezelf wil. Vraag jezelf af hoeveel melk je normaal verbruikt in een dag. Zorg ervoor door meer te drinken dat je geen andere belangrijke voedingsmiddelen of maaltijden overslaat. Een gebruikelijke hoeveelheid voor mensen die regelmatig kefir drinken is ongeveer 1 tot 4 kopjes kefir per dag. Balans is de sleutel tot een goede gezondheid. Sommige mensen worstelen in eerste instantie misschien vanwege de zure aard van kefir. Het is een verstandig als je begint met kefir te drinken je lichaam tijd te geven zich aan te passen. Begin met 1/4 kopje kefir per dag, daarna geleidelijk te verhogen tot 1/2 kopje kefir per dag voor een week of zo. Na een week of twee probeer je de portie te verhogen totdat je geleidelijk de portie bereikt dewelke je dagelijks wenst te consumeren.
In de meeste gevallen hoeven de kefirkorrels niet afgespoeld te worden. Ik raad het af om de kefirkorrels te spoelen na iedere batch. Als je de kefirkorrels toch wenst af te spoelen, na bijvoorbeeld dat je de kefirkorrels per post hebt ontvangen. Kan ik je aanraden de kefirkorrels best af te spoelen met flessenwater op kamertemperatuur. Tapwater of leidingwater kan chloor en fluoride bevatten. Deze elementen kunnen schadelijk zijn voor de kefirkorrels. In de meeste gevallen zal bij heel sporadisch spoelen, de kefircultuur zich wel herstellen. Maar door de kefirkorrels na iedere batch te spoelen kan je het oppervlak van de kefirkorrels verstoren en zo de microflora beschadigen. Telkens je de kefirkorrels spoelt verwijder je de beschermende laag rond de kefirkorrels. De kefirkorrels worden dan sneller blootgesteld aan vreemde bacteriën.
Verse kefirbloempjes te koop – €12.99 – Gratis verzending in BE/NL
[wpecpp name=”Kefirplantie 10 gram – Gratis verzending in België en Nederland” price=”12.99″ align=”center”]
Geen reactie mar wel een vraag
Ik voeg al een tijdje de melkkefirkorrels toe aan de magere yoghurt
het smaakt goed MAAR is het ook goed ??? kan je dat blijven doen ???